У липні 18-річні українці почнуть отримувати книжкові сертифікати

Дата: 23 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Українцям, які цьогоріч досягли 18-річного віку, з 1 липня 2024 року через мобільний застосунок “Дія” почнуть видавати сертифікати на купівлю книжок.

Про це розповіли у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Фото: видавництво Старого Лева

Так, 22 травня Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроєкт №11251 “Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг”. Законопроєкт підтримали 299 депутатів.

“Нарешті вдалося розблокувати видачу сертифікатів на придбання книг та субсидій на оренду приміщень під книгарні. Всі ці речі вже забюджетовані, додаткових витрат з державної казни не буде“, – зазначила одна з ініціаторок законопроєкту Євгенія Кравчук.

Проєкт закону ініціювали депутати Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Володимир В’ятрович, Микола Княжицький, Ірина Костанкевич, Олександр Абдулін, Софія Федина та Юрій Павленко.

Кравчук розповіла, що з 2024 року книжкові сертифікати на суму 908 грн отримають 18-річні українці, а з припиненням воєнного стану – також один з батьків при народженні дитини. Скористатися цим правом можна буде протягом одного року і зробити це буде ще простіше – через “Дію”.

У міністерстві зазначили, що реалізація цієї державної програми має розпочатися вже з 1 липня 2024 року. Цей закон також уточнює перелік документів для надання книгарням державних субсидій, які компенсуватимуть їм орендну плату за приміщення.

Державну допомогу молоді люди зможуть використати для придбання книжкових видань державною мовою у паперовій або електронній формі, а також у форматі аудіокниг та видань для людей з порушеннями зору.

Для цього українці, що досягли у 2024 році 18 років, мають скористатися Єдиним державним вебпорталом електронних послуг “Дія” або мобільним додатком “Дія”.

“Державна допомога на книжкові сертифікати для українців має сприяти зростанню українського книжкового ринку. Це також популяризуватиме читання й просуватиме українську книгу, зокрема серед молоді”, – зауважив тимчасовий виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, що книжка про різноманітні українські родини “Майя і її мами” Лариси Денисенко у шведському перекладі отримала “Срібну зірку” премії Пітера Пена. Кошти з продажу шведського видання йдуть на підтримку українських дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter