У Лимані затримали жінку, яка пропонувала російські сухпайки в обмін на підтримку окупаційної влади

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Під час стабілізаційних заходів на звільнених територіях правоохоронці викрили в Лимані Донецької області жінку, яка добровільно пішла на співпрацю з росіянами та приєдналась до лав місцевої окупаційної адміністрації.

Про це повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, фігуранткою виявилася місцева жителька, яка після захоплення міста “вийшла” на окупантів і сама запропонувала їм свою допомогу у війні проти України. Щоб підтвердити правдивість своїх намірів, вона передала окупантам списки українських патріотів, які потенційно могли чинити опір агресору.

Як зазначають у спецслужбі, жінку призначили “головою мікрорайону Північний”, де вона сприяла поширенню окупаційного режиму та надавала дані учасників руху опору.

Крім того, вона допомагала окупантам організовувати незаконний “референдум” щодо “приєднання” регіону до Росії. Для забезпечення підтримки “нової влади” і збору потрібної кількості голосів вона пропонувала “гуманітарну допомогу” з Росії у вигляді продуктового набору з пропагандистськими листівками.

У СБУ повідомили, що після звільнення Лимана підозрювана намагалася переховуватися, щоб уникнути правосуддя, проте незабаром її затримали правоохоронці.

Їй повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років.

Наразі затриманій обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що правоохоронці викрили двох мешканців Херсона, які добровільно співпрацювали з росіянами під час окупації міста та переслідували й затримували херсонців. Тепер чоловікам загрожує до 15 років позбавлення волі за колабораційну діяльність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter