У Личаківській колонії в’язнів тримають у вкритих пліснявою приміщеннях та поять водою з-під крана

Дата: 20 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Частина приміщень Личаківської виправної колонії №30, де тримають ув’язнених, перебуває в жахливому стані: стіни в них вкриті пліснявою, джерела напруги не ізольовані, а в утримуваних людей немає доступу до питної води. 

Про це свідчить звіт моніторів, які завітали до установи.

Личаківська виправна колонія №30. Фото: Wikimapia

Заснована в 1946 році Личаківська виправна колонія №30 розташована у Львові на вулиці Шевченка, 159. Установа має середній рівень безпеки й наразі в ній перебувають 592 особи, яких повторно засудили до позбавлення волі. Працюють в установі 234 співробітники, однак штат молодших інспекторів не укомплектовано більш ніж на 30%.

Монітори відвідали колонію 14 серпня поточного року, однак потрапити всередину вони змогли тільки після спільного вивчення із заступником начальника установи положень статті 24 КВК України щодо повноважень моніторів. Також їм довелося вислухати скарги посадовця на те, що в колонії нібито не досить персоналу для супроводу групи, у якій є жінка. 

“Здалося, що він умисно затягував час, аби колонію встигли “приготувати” до перевірки. Адже пізніше монітори помітили, що майже в усіх приміщеннях колонії тільки що закінчилося прибирання”, – розповіли автори звіту.

Фото: Харківська правозахисна група

Потрапивши всередину, монітори побачили, що з усіх житлових відділень казарменного типу лише одне було капітально відремонтоване. Адміністрація пустила групу перевірки лише до двох невідремонтованих приміщень, оскільки посадовці запевнили, що в усіх них умови приблизно однакові. 

“У спальних кімнатах встановлено старі панцирні ліжка, частина з яких є двоповерховими, що суперечить Європейським пенітенціарним правилам. Подекуди на стінах та стелі наявні сліди минулих затоплень, є грибок та цвіль. У переважній більшості житлових приміщень встановлено старі дерев’яні вікна. До деяких приміщень денне світло майже не потрапляє через малий розмір вікон та через завішування їх старим ганчір’ям”, – розповідають монітори.

Стан санітарних приміщень у Личаківській виправній колонії №30. Фото: Харківська правозахисна група

У приміщеннях виявили неізольовані джерела напруги, які створюють значну загрозу життю та здоров’ю засуджених. Таку саму проблему зафіксували й у санітарних приміщеннях.

Фото: Харківська правозахисна група

“Вони (санітарні приміщення. – Ред.) перебувають не просто в неналежному, а в жахливому стані. У них стоїть нестерпний сморід, у туалетні кімнати неможливо зайти. У санвузлах дуже темно. В туалетах відсутні дверцята, а перегородки досить низькі. Санвузли потребують негайного капітального ремонту. У санітарних приміщеннях, як і в житлових, стіни вкриті грибком, але тут його ще більше через вологість”, – зазначають монітори. 

Баня в колонії, де одночасно можуть перебувати лише шестеро осіб, також перебуває в аварійному стані. Фото: Харківська правозахисна група

У неналежному стані перебувають і кімнати для вживання їжі в невідремонтованих відділеннях, де немає баків з питною водою. Адміністрація установи вважає, що вода з-під крана є придатною для споживання.

Баня в колонії, де одночасно можуть перебувати лише шестеро осіб, також в аварійному стані. Місця для миття відгороджено досить низькими перегородками, які не забезпечують приватності, відсутні шторки та килимки. Виявилося, що в засуджених немає можливості самостійно регулювати температуру води: “Обирає температуру інший, відповідальний за це, засуджений”.

На одній зі стін кухні група побачила грибок, а в рибному цеху – рибу, яку розморожували у вкритій іржею ванні. Фото: Харківська правозахисна група

Попри те що стан приміщення їдальні монітори схарактеризували як задовільний, у куті кімнати лежали труби, не під’єднані до комунікацій та вкриті іржею. На одній зі стін кухні група побачила грибок, а в рибному цеху – рибу, яку розморожували у вкритій іржею ванні.

Скуштували монітори й обід, приготований для засуджених: “Перша страва виявилася їстівною, однак другу страву і салат їстівними назвати важко”

На день візиту в медичній частині колонії не було жодного засудженого. Черговий фельдшер розповів, що установу лікарськими препаратами забезпечено, а за поточний рік до них 14 разів викликали швидку. Проте в журналі тілесних ушкоджень група знайшла свідчення лише про 11 випадків. Новоприбулим засудженим, як переконували працівники, у власній лабораторії проводять ПЛР-тестування на ковід, а також дослідження на вірусне навантаження ВІЛ та на різні види гепатитів.

Стан камер та душових у дисциплінарному ізоляторі Личаківської виправної колонії №30. Фото: Харківська правозахисна група 

У невідремонтованих приміщеннях дисциплінарного ізолятора група побачила ті самі проблеми, як і в решті колонії: вкриті пліснявою стіни, відстібні ліжка у два яруси, що створюють дискомфорт для засуджених, та іржаві крани. У відремонтованих кімнатах ситуація була кращою 

Перевірили й прогулянкові дворики: “Вони також перебувають в аварійному стані. В стінах є величезні тріщини. Дворики обладнано іржавим спортивним знаряддям”.

Фото: Харківська правозахисна група

Попри це в установі є обладнаний, гарно відремонтований комп’ютерний клас, який одночасно слугує кімнатою для телефонних розмов, а також відремонтована кімната психологічної реабілітації. У штаті колонії працюють два психологи.

Завітали з перевіркою й до адміністративної будівлі колонії, яку нещодавно відремонтували. За словами заступника начальника установи, більша частина меблів та дверей була зроблена засудженими на виробництві установи. Монітори позитивно відзначили намагання адміністрації поліпшити умови праці співробітників, адже, як вони нагадують, реформування пенітенціарної системи має починатись із забезпечення гідних умов роботи працівників колонії.

Адміністративна будівля колонії. Фото: Харківська правозахисна група
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter