У Львові та Харкові знищили графіті на честь Катерини Гандзюк

Дата: 06 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У Харкові та Львові невідомі знищили графіті, які на честь других роковин смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк намалювали її друзі та колеги. 

Про це друзі загиблої активістки повідомляють у фейсбуку. 

Пошкоджений мурал у Харкові

4 листопада в Харкові поблизу обласного управління Нацполіції з’явилося графіті з портретом і цитатою Гандзюк. Уже наступного дня, як повідомила місцева активістка Мілла Денчик, мурал частково зафарбували, залишивши лише частину фрази Гандзюк.

У Львові графіті з цитатою Гандзюк з’явилося на вулиці Замковій. Про те, що невідомі обдирають малюнок лопатами, повідомила кореспондентка “Суспільного” Оксана Балітська.

“Скажіть, ви вдома в себе на паркані дозволите робити таке? Це є паркан державної установи, де має бути, відповідно, якийсь колір. Це є благоустрій міста”, – сказав один із невідомих на відео, яке виклала журналістка. 

На вулиці Замковій, де знищили мурал, розташовані Музей Шептицького та корпус Львівського державного університету внутрішніх справ.

Нагадаємо, що 4 листопада близько сотні людей зібралися на Поштовій площі в Києві до роковин загибелі Херсонської активістки Катерини Гандзюк, щоб ушанувати її пам’ять і нагадати про те, що замовників нападу на неї донині не притягнуто до відповідальності.

Відомо, що активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. Минулого року п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Наразі про підозру в організації нападу на Гандзюк повідомили голові Херсонської облради Владиславові Мангеру та Олексію Левіну. Їхню справу зараз розглядають у Дніпровському районному суді Києва. Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк причетні ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі неодноразово заявляли, що в них бракує доказів для вручення їм підозр.

Генпрокуратура наприкінці липня 2019 року скерувала до суду обвинувальний акт щодо Ігоря Павловського в справі вбивства Катерини Гандзюк за частиною 1 статті 396 ККУ (приховування злочину).

16 жовтня 2020 року Приморський районний суд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину і призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком в один рік. Вирок Павловському ухвалили за угодою сторін. Такі угоди укладають, коли потрібні важливі для слідства свідчення щодо інших фігурантів або обставин злочину. У разі невиконання угоди існує законодавчий процес її скасування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter