У Львові група молодиків напала на мистецький центр через виставку художника Давида Чичкана

Дата: 14 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У неділю, 13 лютого, у Львові група агресивно налаштованих молодиків увірвалася до муніципального мистецького центру через виставку художника-анархіста Давида Чичкана “Стрічки та трикутники”: вони пошкодили майно галереї, вибили телефон з рук відвідувача, бо їм здалося, що він знімає їх на камеру, та зірвали веселковий прапор. Через інцидент експонування виставки тимчасово зупинили. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку написала директорка центру Ляна Мицько, а також повідомило місцеве Суспільне. 

Скриншот з камер відеоспостереження Львівського муніципального мистецького центру

“Праві тверезі молоді люди напали на Львівський муніципальний мистецький центр щойно. Зірвали веселковий прапор, поламали вішак, телефон відвідувача, заклеїли агітками вхід”, – зазначила Мицько. У коментарі Суспільному вона додала, що напад спричинила виставка художника-анархіста Давида Чичкана “Стрічки та трикутники”, яка розпочалася в мистецькому центрі 4 лютого. 

“Вона зовсім не шкідлива. У ній є портрети Лесі Українки, Михайла Драгоманова, Івана Франка, в ній є перепрочитання їхніх текстів і бачення розвитку України”, – розповіла Мицько. Також вона зазначила, що Давид Чичкан не є однозначним художником та любить компрометувати різні теми, – на що, вважає вона, і “зреагували якісь праворадикальні рухи”.

“Дуже смішно. Наша минула виставка, яка тривала майже три місяці, висвітлювала АТО, історії добровольців, які пішли воювати за Україну. Це була документальна виставка про історію боротьби українців проти росіян. І дуже дивно, бо я нікого з тих молодиків там не бачила. Бо їм це нецікаво, їм цікаво лише приходити на шурхіт, коли інша частина суспільства представляється”, – прокоментувала директорка центру Суспільному. 

Цього разу роботи художника молодики не пошкодили, на відміну від подій у Києві в лютому 2017 року. Тоді 14 людей розтрощили та розстріляли з травматичної зброї виставку Чичкана “Втрачена можливість” у Центрі візуальної культури. ZMINA детально писала про цей напад в одній із серій публікацій щодо обмеження свободи вираження поглядів у мистецтві в Україні.  

У неділю ж невідомі перебували в центрі близько 10 хвилин та пішли, коли його співробітники викликали поліцію. 

Молодики, як повідомляє Zaxid.Net, також розвішали в приміщенні QR-коди з надписами “Тут кажуть, що Майдан і антимайдан – це одне і те саме” та “Тут пропагують комунізм за ваші гроші”. QR-код веде на анонімну публікацію, у якій центр звинувачують у тому, що “за гроші львівських платників податків у ньому проводиться політична пропаганда лівих поглядів і популяризується людина, причетна до очорнення Майдану і української армії”. 

Сам Чичкан, відповідаючи на коментарі до публікації на фейсбук-сторінці Мицько, заперечує такі звинувачення. 

“Я буду витрачати час і виправдовуватимуся, бо це продуктивніше, ніж давати людям жити з хибним уявленням про мою творчість, хай мене обзивають чи погрожують, бо насправді я люблю Україну, тому і роблю те, що роблю, і те, що не подобається правим радикалам, і головна моя мета – щоб глядацтво зрозуміло, що хочу сказати я, а не те, як інтерпретують це неонаці”.   

Водночас експонування виставки в центрі вирішили тимчасово зупинити з питань безпеки. 

“Дискутовну тему виставки та тих речей, які робить центр, у звичайних умовах ми перетворюємо на цикли освітніх подій та дискусії. Проте зараз умови не є звичними для таких традиційних кроків. На кордонах брязкає зброя, і останнє, чого ми хочемо досягти в цей час, – перетворити мистецтво на інструмент для політичних провокацій ворога”, – йдеться у відеозверненні директорки центру.

Як повідомила речниця Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська в коментарі Суспільному, наразі через інцидент розв’язується питання щодо відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 296 (“Хуліганство”).  

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter