У Луцьку на комʼюніті-центр для ЛГБТ-людей скоїли напад 

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У вівторок, 13 червня, невідомі напали на Луцький ком’юніті-центр для ЛГБТ-спільноти. Нападники вибили двері та влаштували погром у приміщенні.

Про це повідомила громадська організація “Інсайт”.

Наслідки нападу на комʼюніті-центр. Фото: Інсайт

“Інсайт” розцінює цей напад як злочин на ґрунті ненависті та вимагає від поліції ретельного розслідування.

“У той час, коли ЛГБТКІ+-спільнота захищає Україну на фронті, частиною якої є наша волонтерка, відкрита ЛГБТКІ+-військова з Луцька, а наша організація активно надає підтримку як військовим, так і цивільним, такі напади демонструють нагальну необхідність законодавчого захисту вразливих соціальних груп від злочинів на ґрунті ненависті”, – заявила організація.

Вона також нагадала, що в Україні й досі не ухвалили закон про боротьбу зі злочинами на ґрунті ненависті, тому нападники відчувають безкарність і продовжують залякувати та напади на ЛГБТ-людей.

“Справи з нападами на ЛГБТКІ+-людей та події для ЛГБТКІ+-спільнот закриваються, а нападники отримають сигнал від влади про те, що можуть продовжувати скоювати ці злочини. Закликаємо владу України негайно ухвалити законопроєкт №5488”, – додали в “Інсайті”.

Згодом у коментарі виданню “ZAXID.NET” в пресслужбі поліції Волині зазначили, що нападник проник до приміщення та викрав звідти деякі речі. Однак що саме він вкрав, наразі не уточнюють. Поліцейські вже затримали підозрюваного, ним виявився 41-річний мешканець Луцька.

Чоловіка відправили під варту в СІЗО. Щодо інциденту відкрили кримінальне провадження за ч.4 ст. 185 ККУ (крадіжка, вчинена в умовах воєнного часу). Санкція статті передбачає до восьми років ув’язнення.

Законопроєкт №5488, який наразі циркулює у Верховній Раді України, протидіє злочинам, мотивованим нетерпимістю за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Нагадаємо, що у квітні минулого року у Львові напали на очільницю ЛГБТ-організації “Інсайт” Олену Шевченко: невідомий молодик розпилив їй в обличчя сльозогінний газ. Як розповіла Шевченко, напад стався на вулиці об 11:30 – щойно вони з колегами розвантажили “бусик” із гуманітарною допомогою для жінок з дітьми, які постраждали від війни. 

Поліція, як зазначила активістка, вже вилучила відеозапис із камери спостереження. На ньому видно нападника, який, вочевидь, був не сам – інша людина “стояла на стрьомі”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter