У Латвії виділять понад 4 мільйони євро на мовні курси для біженців з України

Дата: 23 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Латвія виділить понад 4 мільйони євро на програми навчання латиської мови українських громадян, які перебувають у республіці, аби вони могли швидше соціалізуватися та знайти роботу.

Про це інформує Міністерство культури Латвії.

Фото: Delfi

Метою програми є популяризація використання латиської мови серед громадян України шляхом надання безплатних уроків, починаючи з рівня володіння мовою А1 та згідно з початковим рівнем володіння мовою, дорослим українцям, зокрема неповнолітнім із середньою освітою, у всіх регіонах Латвії та незалежно від тривалості перебування у країні“, – йдеться у повідомленні.

У 2023 році Латвія планує прийняти близько 40 тисяч українців, з них 65% або 26 тисяч становитимуть дорослі.

Цивільні особи України в Латвії хочуть дедалі більше залучатися до працевлаштування. Для забезпечення ширших можливостей для роботи, а також для соціально-економічної інтеграції людей у латвійське суспільство необхідне знання латиської мови”, – зазначає пресслужба Мінкульту.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів “Про План заходів щодо надання підтримки громадянам України в Латвійській Республіці на 2023 рік” фінансування призначається для організації курсів латиської мови до 31 грудня. На реалізацію проєктів програми, адміністрованої Фондом інтеграції суспільства (SIF), виділено 3 990 400 євро, на адміністрування програми – ще 39 436 євро.

З 2022 року SIF реалізує програму “Уроки латиської мови для громадян України”, яка фінансується з державного бюджету. Торік було укладено 31 угоду з організаціями, які проводять уроки латиської мови в усіх регіонах країни. Заняття відвідали загалом 3507 осіб.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кількість біженців з України, зареєстрованих у програмі тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на кінець березня 2023 року досягло рекордних 5 мільйонів 8,5 тисячі осіб.

Найбільше українців прихистила Польща — 1,5 мільйона. На другому місці Німеччина — 922 тисячі. У Чехії притулок знайшли 502 тисячі українців.

Загалом з початку повномасштабної війни на території Європи зареєстрували 8 мільйонів 173 тисячі українських біженців. Число наведене з урахуванням тих, хто вже повернувся додому або поїхав до інших країн світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter