У Київському СІЗО в’язні сплять по черзі в приміщеннях без шибок, закриваючи вікна ковдрами

Дата: 20 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У Київському слідчому ізоляторі ув’язнені вимушені спати по черзі в приміщеннях без вікон та опалення. Через порушення вимог щодо роздільного тримання серед в’язнів, за словами моніторів, наявні конфлікти, що можуть призвести до масових заворушень.

Про це розповіли монітори Національного превентивного механізму та представники громадської організації “Український центр запобігання катуванням”, які прийшли до установи з позаплановою перевіркою.

Під час перевірки, в якій брали участь колишні політв’язні Микола Карпюк, Едем Бекіров та Олексій Сизонович, виявили численні порушення умов тримання. Так, у більшості камер немає належного штучного освітлення, вікна надмірно заґратовані, а стіни вологі та вкриті грибком.

“Приміщення не обладнано бачками з питною кип’яченою водою та припливно-витяжною вентиляцією. Через відсутність вентиляції та куріння в камерах ув’язнені позбавлені можливості дихати свіжим повітрям. Більшість камер підлягають проведенню поточного ремонту”, – розповіли монітори. 

В окремих камерах СІЗО досі відсутні шибки та не працює система опалення, через що людям доводилося закривати вікна ковдрами та спати у верхньому одязі. На вимогу моніторингової групи цей недолік одразу усунули працівники ізолятора. 

Деякі люди в установі сплять на підлозі, бо для них нібито не знайшлося місця

Досі деякі в’язні не мають постійного спального місця, а тому змушені спати по черзі або на підлозі камер. Водночас монітори знайшли в СІЗО так звані VIP-камери в новому корпусі, які з незрозумілих причин не використовують. 

Монітори знайшли в СІЗО так звані VIP-камери в новому корпусі, які з незрозумілих причин не використовуються

 

Під час спілкування з родичами в’язнів монітори також дізналися про проблеми із забезпеченням речовим майном. 

“Незважаючи на те що особам, узятим під варту, надаються безплатно постільні речі та інші види матеріально-побутового забезпечення, в установі продовжують “рекомендувати” їх родичам передавати до установи власні подушки, ковдри та простирадла. При цьому на складі зберігається достатня кількість необхідного майна, яке не видається”, – зазначили вони.

 

В’язні в Київському СІЗО мають проблеми й з медичним обстеженням. Так, люди, які прибувають до установи, не проходять санітарної обробки, через що медичні працівники не контролюють стану їхнього здоров’я. Також через недостатнє фінансування рентгенологічний кабінет в установі перебуває в жахливому стані. 

“Стіни вражені пліснявою, вода відсутня, каналізаційна мережа фактично не функціонує. Обладнання застаріле, рентгенологічний та флюорографічний апарат не працює. Внаслідок чого відсутня можливість проведення флюорографічного обстеження органів грудної клітини в’язням”, – описують ситуацію монітори. 

Під час перевірки виявили 20 в’язнів, які перебували в контакті з хворими на туберкульоз та яким протягом тривалого часу не проводили необхідних обстежень. 

Монітори зазначили, що перевірка установи відбувається вже не вперше. Результати візиту та рекомендації щодо усунення виявлених проблем пообіцяли передати до відповідних органів влади.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter