У київській підземці вперше врятували життя за допомогою дефібрилятора

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

На станції київського метро “Палац спорту” врятували життя чоловіка за допомогою дефібрилятора.

Про це повідомили в Київському метрополітені. 

Фото: з відкритих джерел

Дефібрилятори в київському метро з’явились у травні минулого року. До цього Міністерство охорони здоров’я декілька разів наголошувало, що місця масового перебування людей слід обладнати автоматичними дефібриляторами. Як пояснювали у відомстві, користуватися такими пристроями максимально просто, адже вони мають голосове меню-помічника і вмикають заряд, лише коли зафіксують порушення ритму серця. 

Рано-вранці 22 березня на станції “Палац спорту” стало погано 56-річному чоловіку. Близько дев’ятої години ранку його доставили до лікарні, однак до цього поліцейський, що працює в метро, реанімував чоловіка впродовж 20 хвилин. 

“Через 10 годин з моменту події пацієнт орієнтований у часі, просторі, власній особі, без проявів неврологічного дефіциту. Що це означає? Вчасно і правильно надана невідкладна допомога. Хворий продовжує лікування у відділенні реанімації та інтенсивної терапії і запитує: “Коли вже додому?”розповіла на сторінці у фейсбуку менеджерка проєкту ДонорUA AID Христина Ярмоліна.

Наразі дефібрилятори є в касових залах станцій метро і 52 комплекти закупив Київський міський центр громадського здоров’я. та на платформах і Закуплені за кошт Громадського бюджету.. Минулого року пристрої використовували 10 разів, а цього року вже шість.

Відомо, що близько половини всіх смертельних випадків від серцево-судинних хвороб трапляються внаслідок раптового зупинення серця. Водночас швидка дефібриляція протягом перших хвилин може подвоїти шанси на виживання, а без масажу серця та дефібриляції шанси зменшуються на 7–10% з кожною хвилиною. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter