У Київській області досі працюють 16 суддів, які ухвалювали сумнівні рішення проти євромайданівців

Дата: 14 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

50 зі 133 суддів судів першої інстанції Київської області (40%) не відповідають принаймні одному критерію доброчесності.

Про це повідомили експерти кампанії “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” на презентації в Українському кризовому медіацентрі. 

Суддів перевіряли на непричетність до корупції, кримінальних правопорушень, ухвалення сумнівних рішень, порушення прав людини, а також на прозорість статків та дотримання норм професійної етики. У підсумку виявилося, що: 

  • 31 суддя має декларації, які суперечать одна одній або в яких неповна чи недостовірна інформація.
  • 22 суддів принаймні раз ухвалювали сумнівні рішення. Більшість цих справ – періоду Революції гідності і стосувалися протестувальників. 16 із цих суддів досі працюють у Київській області.
  • 11 суддів у своїй діяльності припускалися порушення прав людини – перешкоджали журналістам чи громадським активістам, порушували право на справедливий судовий розгляд, застосовували силу тощо.
  • 16 суддів порушували норми професійної етики. До кримінальних або корупційних правопорушень виявилися причетними троє суддів.

Перед публікацією результатів, як розповіли активісти, їх надсилали до судів, щоб надати їм можливість відреагувати. У п’яти випадках після додаткових пояснень від суддів, зокрема стосовно статків, активісти змінили свій висновок. Щодо інших суддів, то всю наявну інформацію експерти передадуть Вищій раді правосуддя.

Нагадаємо, що нещодавно стало відомо, як наприкінці минулого та на початку поточного року Вища рада правосуддя проігнорувала інформацію щодо кричущих порушень з боку трьох суддів і замість покарання відправила їх на пенсію та нагородила почесними грамотами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter