У Києві затримали ветеранку АТО, яку підозрюють у конвоюванні “параду полонених” у Донецьку

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві затримали ветеранку АТО Вікторію Котеленець, яку правоохоронці підозрюють у конвоюванні так званого “параду полонених” у Донецьку у 2014 році.

Про це повідомляє ВВС.

Фото: BBC

До 2015 року Котеленець жила в Донецьку, однак згодом виїхала з окупованого міста та в складі добровольчого батальйону “Правого сектору” почала воювати на Донбасі. 

Затримали жінку 19 січня в будівлі Міністерства ветеранів, куди вона приїхала, щоб отримати посвідчення учасниці бойових дій. Адвокат Віталій Цокур повідомив, що його підзахисну підозрюють у двох злочинах: створення і участь у незаконному збройному формуванні, а також жорстоке поводження з військовополоненими. Якщо суд визнає ветеранку винною, то вона отримає 12 років позбавлення волі. 

Доказами в справі є свідчення полонених, яких бойовики провели “парадом” у центрі Донецька. Однак, як зауважив адвокат жінки, ці докази не є обґрунтованими. 

“Це покази свідків, які пам’ятають, що коли йшла колона полонених по центру Донецька і були люди, які її конвоювали, то була така жінка-блондинка років 30–35. Вікторії на той момент було 23 роки”, – зазначає він.

Адвокат переконує, що свідкам, які нібито впізнали Котеленець серед конвоїрів “параду”, показували фото чотирьох жінок, з яких реально схожим на “конвоїрку” з Донецька було лише її зображення. 

Фото: Reuters

Ще одним доказом правоохоронців стала портретна експертиза Криміналістичного центру МВС за фотографіями із соцмереж, яка засвідчила, що “особа на “параді полонених” та Вікторія Котеленець – це одна й та сама людина. Разом з тим захист жінки зазначає, що навіть у центрі МВС визнали проблеми з цими результатами, які не дають можливості казати про стовідсоткову схожість.

Водночас сайт “Миротворець” стверджує, що на фотографіях з “параду” зображено не Котеленець. Окрім цього, автори ресурсу наголошують, що давно визначили особу конвоїрки.

Адвокат Котеленець підкреслює, що затримання ветеранки відбулося з істотними порушеннями. За його словами, жінка добровільно погодилася поїхати до суду, де її арештували до 20 березня без можливості застави.

“Максимальний запобіжний захід, який можна обрати. Їх застосовують при тяжких і особливо тяжких злочинах, пов’язаних з насильством. Крім того, потрібна обґрунтована підозра в тому, що особа вчинила злочин”, – каже він.

Про непричетність Вікторії до подій у Донецьку говорить її подруга та ексбоєць ДУК ПС і Добровольчої української армії Олена Білозерська.

Наразі Котеленець перебуває в Лук’янівському СІЗО, а захист готується подавати апеляцію. 

Нагадаємо, що так званий “парад полонених” бойовики провели 24 серпня 2014 року за аналогією з радянськими парадами полонених наприкінці Другої світової війни. Тоді центром Донецька пройшли кілька десятків українських військових, яких глядачі закидали сміттям та кричали їм “Фашисти!”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter