Жінки є керівниками у 28% юридичних осіб Києва, це найменший показник по Україні – дослідження

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Частка жінок серед керівниць юридичних осіб та ФОПів за областями в Україні коливається від 34,33%  у Києві, до 44,75% у Луганській області. Однак у столиці спостерігають найбільший ґендерний дисбаланс з-поміж усіх регіонів, адже серед керівників юросіб тут налічили всього 28,1%, а серед ФОПів – 42,99% жінок.

Про це свідчать дані дослідження Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН), яке провели спільно з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за підтримки Швейцарії.

Фахівці, які досліджували дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формуваньі Для аналізу використано набір даних за 7 серпня 2020 року, оскільки на час проведення дослідження (листопад-грудень 2020) більш актуальні набори даних були відсутні, хоча дані мають оновлюватися відразу після внесення змін, констатують, що загальне співвідношення чоловіків і жінок серед керівників і ФОП в Україні залишається практично незмінним з 2017 року — близько 60% чоловіків і 40% жінок. Водночас частка жінок загалом зросла з 2017 по 2020 роки на 0,5 відсоткових пункта, а кількість українок серед керівниць юросіб та ФОПів за три роки зросла більше, ніж відповідна кількість чоловіків.

Окремо автори дослідження відзначають Донецьку і У зв’язку з наявністю зареєстрованих суб’єктів господарської діяльності на окупованих Російською Федерацією територіях (Крим та окремі райони Донецької та Луганської областей) слід пам’ятати, що адреса реєстрації, зазначена у ЄДР, не є ані фактичним місцезнаходженням, ані адресою здійснення фінансово-господарської діяльності. Для фізичних осіб у ЄДР зазначена адреса реєстрації фізичної особи, для юридичних — юридична адреса, яка може відрізнятися від адреси потужностей виробництва. Також певна частина СГД так і не здійснила перереєстрацію у відповідних державних органах і залишилася зареєстрованою у населених пунктах окупованої території, і при цьому державна реєстрація таких СГД не була припинена та Хмельницьку область з 44,56% та 44,73% жінок юросіб та ФОПів відповідно. При цьому, як зазначають дослідники, для юридичних осіб регіональний розподіл за часткою керівниць дещо відрізняється від загального.

“Перше місце за часткою жінок-керівниць посідає Донецька область. На останніх місцях — місто Київ та Київська область. Жінок-підприємниць найбільше в Луганській, Хмельницькій та Донецькій областях”, – розповідають дослідники. 

Частка жінок та чоловіків рівна у міських та сільських поселеннях, але є помітні відмінності за розміром міст та селищ міського типу. Так, чим більше місто, тим менша активність жінок у ньому. У невеликих містах (від 15 до 70 тисяч населення) частка жінок-підприємиць становить 50,7%.

Основним видом діяльності для 46% приватних підприємців України, а також для 38% всіх суб’єктів у реєстрі, є оптова та роздрібна торгівля, до якої належать 35% всіх жінок реєстру (і керівників, і ФОПів).

Єдиною галуззю, де переважають керівниці, є освіта. Так, у дошкільній освіті нарахували 98% жінок-керівниць, у початковій — 88%, у загальній середній — 70%. Водночас у закладах освіти, орієнтованих на доросліших учнів, переважають чоловіки керівники: частка жінок складає 33% для професійно-технічної освіти, та 29% — для вищої. Однак, як зауважують дослідники, в окремих спеціалізованих видах освіти («Освіта у сфері культури», «Інші види освіти., н.в.і.у») жінки-керівниці також складають більшість.

Дані аналізу показують, що загалом в Україні частка жінок зростає більше у сферах, де жінки й так мали сильні позиції. Дослідники також вирахували, що Україна займає друге місце в Європі після Латвії за часткою жінок серед керівників юросіб та підприємців. Розрахунки вони зробили на основі бази даних Європейської економічної комісії ООН (UNECE), яка збирає та публікує дані щодо занятості за статусом і статтю.

Перелік статусів містить роботодавців (“employers”) та самозайнятих (“own-account workers”). І хоча ці терміни, як розповідають автори дослідження, не є повними відповідниками для вітчизняних термінів «юридична особа» та «фізична особа — підприємець», вони порівняли останні дані, наявні на сайті UNECE для країн Європи за 2019 рік, із даними для України за минулий рік.

“Останні наявні для України дані на вебсайті UNECE стосуються 2017. За результатами порівняння, Україна займає друге місце в Європі після Латвії за часткою жінок серед керівників юросіб (employers) та підприємців (own-account workers). За даними UNECE за 2017 (включно з Україною) картина аналогічна”, – розповіли вони.

Нагадаємо, що у судовій системі України 3/4 працівників становлять жінки, однак очільниками та заступниками, як показують дані статистики, частіше обирають чоловіків. Таку ситуацію спостерігають в апеляційних адміністративних судах, де на всю країну керівницею є лише одна жінка. Аналогічна ситуація й у місцевих адмінсудах, і лише на одну керівницю більше в господарських судах (п’ять). Керують жінки здебільшого в місцевих загальних судах, де їх налічили 40%.

Нерівномірне розподілення чоловіків і жінок у економіці, через що в окремих професіях чи окремих галузях переважають одні або інші, фахівці називають ґендерною сегрегацією праці. Впливають на кількість жінок у різних сферах економіки, зокрема, ґендерні стереотипи щодо “жіночих” або “чоловічих” професій. Відомо також, що у жінок залишається менше часу на оплачувану працю, адже вони змушені поєднувати її з хатньою роботою. Згідно з даними ООН, саме жінки виконують найбільшу кількість неоплачуваної роботи у світі. 

Фотографія обкладинки: wilsoncenter.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter