У Києві встановлять меморіальну дошку до 20-х роковин убивства Гонгадзе

Дата: 15 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

16 вересня, у 20-ті роковини з дня зникнення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, у Києві відкриють меморіальну дошку.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Дошку встановлять на фасаді Національної спілки журналістів України на Хрещатику. Виготовлення дошки, як зазначили колеги Гонгадзе, ініціювала Київська міська рада, а спроєктував її скульптор Василь Маркуш, погодивши це з родиною журналіста.

17 вересня колеги Гонгадзе проведуть показ фільму Максима Камєнєва, Наталі Гуменюк та Анни Цигими “Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди”. 

Нагадаємо, що Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, а за декілька місяців у Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли обезголовлене тіло, в якому друзі й родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердила, що це тіло Гонгадзе.

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Умисне вбивство”, а через вісім років Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми. Через рік прокуратура поновила досудове розслідування за фактом організації умисного вбивства журналіста за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади й службових повноважень з боку людей, які посідали особливо відповідальне становище, що спричинило тяжкі наслідки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter