Претендентці відмовили в працевлаштуванні, бо розмовляла українською – Денісова

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини, звернулася з вимогою до київського ТОВ “Колумб Трейд” поновити права претендентки на вакантну посаду, якій відмовили, бо дівчина розмовляла українською мовою. Працівниця кадрової служби пояснила свої дії тим, що спілкування російською мовою є корпоративною культурою їхньої компанії.

Про це пише Укрінформ із посиланням на повідомлення Людмили Денісової в телеграмі.

Людмила Денісова

У рамках парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини і громадянина, мною було виявлено інформацію в ЗМІ про відмову фахівцем з управління персоналом ТОВ “Колумб Трейд” у Києві в працевлаштуванні претендентки на вакантну посаду через те, що вона розмовляла українською мовою“, – йдеться в повідомленні.

“Колумб Трейд” – компанія, яка доставляє автомобілі, мотоцикли, квадроцикли, вантажівки, сільськогосподарську техніку, катери та іншу спецтехніку зі США.

“Ви сказали, що розмовляєте принципово українською, а в нас спілкування в компанії відбувається російською. Вам буде некомфортно тут працювати”, – заявила під час співбесіди з українськомовною претенденткою HR-менеджерка компанії.        

Як зазначила Денісова, такі дії фахівця з управління персоналом є порушенням принципу недискримінації, закріпленого в статті 24 Конституції України, та вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

Омбудсман звернулася до керівництва компанії ТОВ “Колумб Трейд” із вимогою “провести роз’яснювальну роботу з працівниками кадрової служби, вжити заходів для поновлення прав претендентки на вакантну посаду і недопущення проявів дискримінації в майбутньому.

Мною і надалі приділятиметься особлива увага моніторингу додержання принципу недискримінації з боку роботодавців України“, – наголосила Денісова.                                      

Як повідомляє 24 канал, після всього вибачатися довелось і компанії, і самій менеджерці. Вона запросила дівчину, яка претендувала на вакансію, на зустріч. Відео їхнього спілкування було оприлюднене в соцмережі. Менеджерка весь час говорила російською, хоча визнала, що жодної “корпоративної культури” насправді не було.

“Це повністю моя провина. Тобто компанія до цього нічого не має і не виставляла вимог щодо російськомовних”, – зізналася працівниця.

Згодом “Колумб Трейд” повідомила, що HR-менеджерку, яка потрапила в мовний скандал, звільнили.

Нещодавно під час проведення співбесіди наша вже колишня співробітниця дозволила собі зауваження та коментарі, неприйнятні не тільки для компанії, а й ті, що порушують українські закони. Сьогодні Панасюк Дарину Павлівну було звільнено“, – йдеться в повідомленні.
Крім того, компанія пообіцяла “провести роботу над помилками”.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter