У Києві відкрився кінофестиваль документального кіно DocudaysUA

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві відкрився 20 ювілейний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DocudaysUA. Протягом тижня у кінотеатрі “Жовтень” можна буде відвідати прем’єрні покази, художні інсталяції, ранкові кави з правозахисниками/-цями, події проєкту “Архів війни”, майстер-класи про кіно від провідних іноземних експертів/-ок та актуальні обговорення стану та векторів розвитку української кіноіндустрії.

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Фестиваль відкрився промовою, яку згенерував chatGPT. 

“Цьогоріч DocudaysUA відзначає свій грандіозний 20 ювілей. Це неймовірний успіх, адже в Україні не всі ідеї витримують випробування часом. Але ми виготовляємо кожен наш проєкт, як найсмачнішу галушку з любов’ю, відданістю та дрібкою самопожертви. Отже, герої нашого часу, пристебніть паски безпеки, увімкніть режим “не турбувати” і готуйтеся до захоплюючого польоту у світ документального кіно”, –  оголосили ведучі церемонії Ангеліна Карякіна та Максим Щербина

Відвідувачі фестивалю взяли участь у флешмобі, який закликає Російську Федерацію звільнити Максима Буткевича, одного із засновників Центру прав людини ZMINA та проєкту “Без кордонів”.

Також під час відкриття фестивалю вшанували пам’ять загиблого на фронті режисера монтажу Віктора Онисько, який був другом фестивалю DocudaysUA.

Фестиваль відкрив фільм “Ми не згаснемо” української режисерки Аліси Коваленко. Стрічка оповідає про історії дорослішання підлітків на тлі війни на Сході України.

3 червня p 12:00 в залі “Сеан” відкриється Переглядова кімната “Архіву Війни”. На цій платформі зберігаються мільйони фото-, відео- та аудіоматеріалів про те, що відбувається в різних регіонах нашої країни. На перегляд можна зареєструватися онлайн або ж підійти до координаторів/-ок “Переглядової”.

Між показами та подіями відвідувачі матимуть змогу ознайомитися із мистецькими інсталяціями на першому та другому поверхах “Жовтня”.

О 16:30 у залі “Гегемон” у межах центральної фестивальної програми “Образ майбутнього” відбудеться показ дебютного повнометражного фільму шведської режисерки Дженніфер Райнсфорд “Усі наші серця б’ються в ритмі зірок, що вибухають”. Це кіноесей про взаємозв’язок усіх живих організмів на планеті, оприявлений катастрофою. Придбати квитки на показ та дізнатися більше інформації можна на сторінці фільму.

О 17:00 в залі “Кіноман” в межах позаконкурсної програми DOCU/АРТ відбудеться показ стрічки “Процес” аргентинського режисера Улісеса де ла Ордена, архів минулого та фільм, який створює нову точку відліку; 90-денний судовий процес над військовою хунтою останньої диктатури, звинуваченої в злочинах проти людства, свідчення жертв, захист підсудних, політичні й ідеологічні позиції тих, що підтримували диктатуру. 

Військові можуть відвідувати кіносеанси безплатно. Ранкові кінопокази коштують від 60 грн.

Також обо 11:00 в залі “Солодке життя” відбудеться дискусія “Відновлення України на деокупованих територіях: які перші кроки треба зробити”.

О 18:30 відбудеться в межах правозахисної програми RIGHTS NOW! обговорення “Відновлення після поранень: як військові долають бюрократію”. Спікер(к)и Масі Найєм, Любов Галан, Аліна Михайлова обговорять труднощі, з якими стикаються військові після поранень під час проходження реабілітації, розкажуть, як мінімізувати бюрократичні процедури, зробити ефективною взаємодію з державою, аби кожен/-на, хто захищає країну, відчували свою цінність. Посилання на подію — за лінком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter