У Києві вандали розписали свастикою пам’ятник Шолом-Алейхему

Дата: 25 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Києві невідомі вандали розмалювали свастикою пам’ятник класику єврейської літератури Шолом-Алейхему.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуку головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман.

Очередная провокация напротив нашей синагоги.. сегодня утром……..

Gepostet von Chief rabbi of Ukraine – Головний Рабин України am Sonntag, 24. November 2019

Пам’ятник Шолом-Алейхему розташований біля Центральної синагоги Києва. Вандали намалювали свастику червоною фарбою на грудях у письменника. У поліції інцидент кваліфікували як хуліганство. Санкція статті передбачає до п‘яти років обмеження волі.

Експерт Центру прав людини ZMINA В’ячеслав Ліхачов наголосив, що, за його підрахунками, це вже одинадцятий випадок антисемітського вандалізму в Україні з початку року. 

“Вандалізм – найбільш поширена в Україні форма злочинів на ґрунті антисемітизму і Минулого року було відзначено значний спад, порівнюючи з позаминулим і попередніми. У 2017 році було зафіксовано 24 випадки антисемітського вандалізму, у 2016 році – 19, у 2015 – 22, у 2014 – 23.. Це не означає, що у нас багато вандалізму, це означає, що антисемітського насильства в нас просто немає, адже останній пов’язаний з насильством інцидент був зафіксований три з половиною роки тому. Минулого року в Україні зафіксували 12 випадків антисемітського вандалізму, тобто, порівняно з минулим роком, зберігається той самий рівень”, – зазначив він.

Досі основною проблемою, за словами Ліхачова, залишається неналежна кваліфікація таких злочинів поліцією. Так, з одинадцяти зафіксованих експертом цього року актів вандалізму лише у двох випадках поліція вважає їх такими. 

“Поліція не любить вносити дані до Єдиного реєстру про відкриття провадження щодо дій, що містять ознаки “профільної” 161-ї статті КК і Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії. Зазвичай злочини на ґрунті вандалізму кваліфікуються, залежно від потерпілого об’єкта, просто як вандалізм, або як псування чужого майна, або як осквернення могили і поховання. Є винятки, але правило таке”, – сказав експерт. 

Водночас Ліхачов відзначив прогрес у розкритті злочинів, пов’язаних з антисемітським вандалізмом. 

“Останніми роками в найбільш резонансних випадках злочинців знаходять. У 2014–2016 роках не був розкритий жоден випадок антисемітського вандалізму”, – розповів він. 

Раніше ZMINA розповідала, як СБУ знайшла чоловіка, який осквернив пам’ятний знак жертвам Голокосту в Голованівську Кіровоградської області. Ним виявився один із представників мистецьких кіл Києва, який є фанатичним прихильником нацистських свастик та рун. Під час обшуків у його будинку поліцейські знайшли майже тридцять металевих свастик, які чоловік виготовив у власній майстерні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter