У Києві презентували Український національний центр розбудови миру

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися
В Україні запрацювало державне підприємство “Український національний центр розбудови миру”.
 
Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA.  
 

У Мінреінтеграції вказують, що державне підприємство створили задля виконання підпункту 6 пункту 1 рішення РНБО від 2 червня 2021 року “Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях”.

Мета центру – комунікація, координація роботи у сфері розбудови миру, подолання наслідків збройного конфлікту та моніторинг і документування порушень прав людини, норм міжнародного права та шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Росії. Він функціонуватиме в приміщенні Мінреінтеграції.
 
“Це вперше, коли держава започатковує платформу для діалогу з українським суспільством на дуже чутливі теми. До цього процесу вже залучено високопрофесійних фахівців, зокрема медіаторів, які працюватимуть над подоланням конфліктів в українському суспільстві та відновленням діалогу. Тільки через діалог можна прийти до довіри, а від довіри – до миру”, – сказала Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (ТОТ).
Центр, зокрема: 
– реалізовуватиме проєкти для зміцнення соціальної згуртованості, єдності та стійкості українського суспільства;
– створюватиме платформи для міжвідомчої співпраці між різними державними органами й громадянським суспільством у сфері розбудови миру;
– залучатиме міжнародні організації, науковців і громадських діячів для спільного пошуку шляхів подолання наслідків збройного конфлікту та дослідження міжнародних практик розбудови миру.
 
 За словами в.о. директора центру Олександра Смирнова, над створенням центру спільно працювали державний сектор та громадянське суспільство, яке було представлено понад 200 експертами та фахівцями.
 
Олександр Смирнов

Центр запровадить державну систему моніторингу порушень прав людини та норм міжнародного гуманітарного права. Він збиратиме, аналізуватиме і систематизуватиме інформацію і документи про порушення прав людини та шкоду, якої зазнала держава, фізичні та юридичні особи внаслідок збройної агресії РФ. 

За словами аналітикині Української Гельсінської спілки з прав людини Олени Семьоркіної, планується навчання державних службовців, як документувати факти та дані з ТОТ.  
 
Олена Семьоркіна

Міністр юстиції Денис Малюська привітав створення центру, оскільки він, за його словами, зробить внесок у документування злочинів на ТОТ. Малюська зазначив, що Міністерству юстиції нелегко документувати правопорушення для Європейського суду з прав людини й Росія користується цим для пропаганди своїх міфів.

На переконання директора місії USAID в Україні та Білорусі Джима Хоупа, початок роботи цього центру надсилає сигнал, що уряд України буде підтримувати процес справедливості і боротися проти безкарності. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter