У Києві презентували книгу експерта МКЗБ Кевіна Саллівана “Країна зниклих безвісти” про проблеми із пошуком зниклих в Україні

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти презентувала книгу Кевіна Саллівана “Країна зниклих безвісти”. Вона містить огляд проблеми зниклих безвісти в Україні і показує, як ефективна стратегія може допомогти забезпечити правду та справедливість для великої кількості родин зниклих безвісти. Книга видана двома мовами – англійською та українською. Незабаром її викладуть у відкритий доступ на сайті Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

Про це повідомили учасники презентації, яка відбулась 29 серпня в “Укрінформі”.

Фото:”Укрінформ”

Автор Кевін Салліван наголошує на тому, що родини безвісти зниклих є зацікавленою стороною та мають відповідні права. Це показав досвід інших країн, де сім’ї змогли відстояти свої громадянські свободи. 

У книзі дається загальний огляд ситуації щодо зниклих безвісти в Україні і йдеться про ті кроки, які слід здійснити, щоб відповісти на соціально-культурні, інституційні, законодавчі виклики. Усі вони мають братися до уваги в процесі пошуку осіб, зниклих безвісти“, – сказав Салліван.

Він зауважив, що військовий конфлікт “створив попит, який значно перевищує можливості державної системи мирного часу”. Також, на його думку, інформацію, зібрану різними відомствами, необхідно об’єднати.

Україна, на його думку, має проводити ефективні розслідування для того, щоб надати переконливі докази у міжнародні суди для покарання винуватців воєнних злочинів.

Директор європейських програм Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) Метью Холідей нагадав, що у квітні минулого року українська влада звернулась до комісії із запитом про допомогу у проведеннях ДНК-експертиз. Організація направила до України спеціальну місію, а згодом відкрила у столиці офіс та працює над підготовкою комплексної програми своєї діяльності тут.

МКЗБ не є громадською чи гуманітарною організацією, а діє на основі міжурядових договорів. Ми організація, яка робить акцент на таких аспектах, як правосуддя і притягнення до відповідальності осіб, винних у зникненнях безвісти. Наша роль в Україні полягає в розробці рекомендацій щодо заповнення прогалин у нормативно-правовій базі та наданні практичної допомоги органам влади в цьому процесі“, – сказав Холідей.

Директор європейських програм МКЗБ вважає, що якщо Україні вдасться налагодити співпрацю між родинами та владою, то завдяки такій взаємодії вони зможуть знайти десятки тисяч зниклих.

За словами Холлідея, книга розповідає про проблеми зниклих осіб під час війни, що вже зроблено для їх вирішення та розроблену стратегію допомоги родинам.

МКЗБ провела широкі консультації з відповідними українськими міністерствами з метою допомогти їм виконати свої зобов’язання перед родинами”, – додав він.

Свого часу Кевін Салліван як кореспондент писав про зникнення безвісти людей у колишній Югославії. Він тісно співпрацював з МКЗБ понад десять років та чимало писав про проблеми зниклих осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter