У Києві презентували документальні мультфільми про мешканців тимчасово окупованих територій

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У київському Будинку кіно презентували документальний проєкт “Всі, хто хотіли, поїхали?”. Це серія з десяти мультфільмів, у яких розповідають про людей, що з тих чи інших причин залишилися мешкати на тимчасово окупованих територіях у Криму і на Сході України. 

Фото: RealStoriesProduction

“Всі, хто хотіли, поїхали?” створено Центром прав людини ZMINA та студією виробництва відео RealStoriesProduction. У 2020 році проєкт став одним з переможців конкурсу соціально вагомого контенту про єдину та різноманітну Україну PITCH UA 2 та отримав фінансування від Агентства США з міжнародного розвитку USAID.  

“Хотілося розповісти історії реальних людей, які залишилися жити в окупації. Часто такий вибір сприймають як політичне рішення, яке нібито свідчить про підтримку “русского мира”. Ми натомість хотіли показати, що цей вибір значно ширший та не завжди має політичний характер, що ці люди не зрадники та що іноді дім – це набагато важливіше, ніж ми думаємо, поки не втратимо його”, – пояснила мету проєкту Альона Луньова, адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA. 

Режисерка проєкту Ксенія Кравцова додала, що “Всі, хто хотіли, поїхали?” почався з історії Клубніки Андріївни (Людмили Кахідзе) – пенсіонерки з окупованої Жданівки, мами художниці Алевтини Кахідзе, яка долучилася до створення “Всі, хто хотіли, поїхали?”.  

Алевтина шість років розповідала про життя мами в окупації та війну очима Клубніки Андріївни, зокрема на сторінці у фейсбуку

Фото: RealStoriesProduction

“Якось у нас відбулася розмова про те, що ця війна колись закінчиться і ми зустрінемося, нам треба буде говорити про цю війну, а я про неї нічого не знаю. Тому ми вели діалог з мамою, поки у 2019 році вона не померла на КПВВ. Але багато людей досі залишаються на окупованих територіях. Тож через нас – тих, хто має там когось, або просто між собою потрібно говорити. Інакше, коли війна закінчиться, ми не зможемо цього робити, бо матимемо дуже різні досвіди”, – переконана художниця. 

Незабаром “Всі, хто хотіли, поїхали?” покажуть на регіональних каналах Суспільного мовлення, що стало інформаційним партнером проєкту поряд із виданням “Новое время”.  

“Ми зробимо так, щоб ці історії, історії про наших людей, побачили в кожному куточку України, зокрема й на тимчасово окупованих територіях. Це буде важливим сигналом для них дізнатися, що про них говорять і їх хочуть зрозуміти”,  – сказала Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального Суспільного. 

У показі також узяли участь Анастасія Фалілєва, креативна продюсерка проєкту, та режисер анімації Клим Климчук.

Фото: RealStoriesProduction

Онлайн долучилися й дві героїні проєкту: кримськотатарська активістка Муміне Салієва та Тетяна з Донецька. 

Муміне зазначила, що, хоча в проєкті показано її особисту історію, насправді це історія всього кримськотатарського народу:

Зараз у Криму розгортається історія злочину проти всього народу. І зараз ми, перебуваючи в Криму, своєю маленькою спільнотою, віримо, що щасливий кінець обов’язково настане. Я дякую всій творчій команді, яка показала і мій внутрішній стан, і стан більшості кримських татар, які живуть у Криму. 

Героїня іншого мультфільму, Тетяна, розповіла, що їй “дуже сподобалась ідея проєкту, але вона здивувалася, що на шостий рік війни в когось виникло бажання дізнатися, чому люди залишилися”:  

“У когось таки з’явилися думки, що це не про політику, а про значно ширше коло причин. Уявіть, як це – мільйону людей, якщо взяти тільки одне місто, Донецьк, зірватися та поїхати: когось тримає робота, когось старенькі батьки, і не кожен здатний ці зв’язки розірвати”. 

Усі серії проєкту “Всі, хто хотіли, поїхали?” дивіться тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter