У Києві почалася Міжнародна конференція щодо російської агресії за участі лідерів Глобального Півдня

Дата: 14 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві стартувала Міжнародна конференція “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь” за участі лідерів Глобального Півдня. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA.

Захід відкрили Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик

У конференції беруть участь представники з різних країн світу, зокрема Індії, Індонезії, Катару, Малайзії, Нікарагуа, Уругваю, Кенії, Філіппін, Туреччини, Австрії, Естонії, Аргентини, Мексики, Колумбії, Судану, Італії, Чилі, представники опозиції уряду Ірану та Сирії, які мешкають за межами цих країн, а також інші країни.
 
Таміла Ташева під час свого виступу наголосила на необхідності звільнити громадян України, які потерпають від Росії в окупації. Представниця Президента України та спікер парламенту акцентували на важливості на невідворотності деокупації українських територій у межах 1991 року та закликали держави підтримати Україну у цьому.  
Таміла Ташева

Таміла Ташева висловила надію на плідну співпрацю з представниками країн Глобального Півдня та проведення дискусій на важливі теми, які стосуються питань побудови нового безпечного світового порядку. 

Учасники конференції вважають, що Російська Федерація воює середньовічними засобами. Її неспровокована війна супроводжується численними міжнародними злочинами.

Руслан Стефанчук підкреслив, що російська збройна агресія – це конфлікт, що стосується усього світу і тільки спільними зусиллями нам вдасться подолати ворога. Він назвав недалекоглядними тих політиків, які вважають, що російську агресію можна припинити лише через переговори. На його думку, існує системна проблема, в тому, що Росія досі лишається членом Ради Безпеки ООН, а сама система ООН із забезпечення миру у світі – паралізована через те, що країна-агресор має право вето під час голосування в Радбезі ООН.

Руслан Стефанчук

Крім того, посадовець вказав, що Росія, маючи найбільші запаси ядерної зброї, постійно погрожує Україні та міжнародним партнерам застосувати її, блокує морські шляхи для постачання зерна країнам Глобального Півдня. 

Стефанчук не вірить у те, що з таким рівнем імперіалізму з Росією можна домовитися про мир. Він переконаний, що заморожені конфлікти у світі за участі РФ можуть спалахнути знову. 

Спікер парламенту закликав світову спільноту підтримати мирний план президента України Володимира Зеленського

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час заходу нагадала, що російська агресія призвела до міграції мільйонів українців як за кордон, так й всередині країни. Вона вказала на такі міжнародні злочини Росії, як незаконна депортація українців та переслідування корінного народу – кримських татар

Тетяна Печончик

Правозахисниця переконана, що безпеки у світі не буде без перемоги України та притягнення до відповідальності винних у міжнародних злочинах. 

Перша віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко наголосила, що наразі ключовим є питання майбутнього відновлення Криму – сектори енергетики, транспорту, будівництва та IT. Вона також підкреслила масштаби світової продовольчої кризи, обумовленої війною – Сомалі втрачає 50 тисяч тонн зерна внаслідок неспроможності України його експортувати. Індія, у свою чергу, залишається без життєво необхідної соняшникової олії, без якої найменш забезпечені верстви суспільства приречені на страждання. 

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

11 вересня 2023 року прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не готова закінчувати війну проти України шляхом перемовин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter