У Києві патологоанатом та лікар вимагали хабарі за тіла померлих від ковіду

Дата: 14 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Працівники однієї з лікарень Києва вимагали кошти від родичів померлих від коронавірусної хвороби за послуги, які мають надаватися безоплатно.

Про це повідомили в Національній поліції.

Київська лікарня №8. Фото: УНІАН

У відомстві зазначили, що завідувач патологоанатомічного відділення та лікар-патологоанатом за “винагороду” обіцяли підготувати та видати тіло померлої людини. Крім того, вимагали та отримували неправомірну вигоду від родичів померлих осіб за пришвидшення розтину, зберігання тіл у холодильних камерах, підготовку до поховання та інші послуги.

13 квітня завідувача патологоанатомічного відділення та лікаря-патологоанатома затримали під час отримання ними чергової суми неправомірної вигоди в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Правоохоронці встановлюють інших осіб, можливо причетних до організації корупційної схеми, а також інші епізоди їхньої протиправної діяльності.

Речниця прокуратури Надія Максимець розповіла, що, згідно зі свідченнями заявника, лікарі відмовлялися видавати тіло, не отримавши 4 тисячі гривень. 

Як повідомляє ТСН, затримані є працівниками патологоанатомічного відділення київської лікарні №8.

Лікарів затримали під час передання коштів за підготовку та видавання тіла жінки, яка померла від коронавірусу, її родичам у відкритій труні.

Про те, що за цю послугу в моргу вимагали до 30 тисяч гривень, розповіла журналістам киянка Олена, в якої також від коронавірусу померла родичка.

“Якщо ви хочете поховати свою тещу, як собаку, то будь ласка. А якщо ні, то платіть гроші. Він казав, що треба дати передоплату 4 тисячі гривень. А наступного дня, у вівторок, мій чоловік пішов доплачувати 22 тисячі. За що, не знаю. У середу, в день похорону, мій чоловік знову заносить ще 4 тисячі, я кажу: “Куди, за що?” – “Санітарам”, – поділилась Олена.

Останні півтора року батько киянина Сергія мав хворобу Альцгеймера. Наприкінці лютого він помер. У моргу Сергію нарахували 14 620 грн.

Сергій звернувся до поліції. Ті всі купюри зафіксували. А на груди йому почепили камеру.

ТСН повідомляє, що в лікарні №8 факт отримання хабаря ні підтверджують, ні спростовують. У їхній покійницькій зберігають тіла не тільки померлих із цієї лікарні, а й з інших закладів та тих, хто помер удома, розповідає заступник директора. За тих, хто помер у них, сплачувала НСЗУ. Запевняє, що з родичів грошей не брали. За інших померлих треба було платити.

Водночас у прокуратурі кажуть, що схема хабарів працювала не один рік. Якщо провину лікарів доведуть їм загрожує від 5 до 10 років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter