У Києві на Марш УПА вийшла колона під гаслом расистів 

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві 14 жовтня на Марш УПА вийшла колона під гаслом “White Lives Matter” (“Життя білих важливі”), що їм послуговуються американські прибічники вищості білої раси. 

Фотографії колони розмістили на різних інформаційних ресурсах. 

Фото: Самуїл Проскуряков, Заборона

Колону на марші в День захисників України організувала маловідома праворадикальна організація “Національний спротив”. Її очільник Олексій Свинаренко також, ймовірно, є адміністратором телеграм-каналу “Вольєр”. На ресурсі, зокрема, публікують фотографії та посилання на соціальні мережі тих, хто підтримує ЛГБТ-рухи, а також виступає проти діяльності ультраправих.  

12 жовтня у “Вольєрі” розмістили допис із анонсом виходу колони. У ньому писали, що “сьогодні увесь світ потерпає від навали злочинів на расовому підґрунті проти білих людей”, тож, “щоби Україну не заполонили етнічні банди мігрантів з країн Азії та Африки”, в організації закликають “стати на захист своїх” під гаслом “Життя білих важливе”. 

Це гасло виникло на початку 2015 року в США як расистська реакція на рух “Black Lives Matter” (“Життя чорних важливі”), що згуртувався на знак протесту проти жорстокості поліції щодо афроамериканців. Фразу активно використовує, зокрема, об’єднання расистських та терористичних організацій у США ку-клукс-клан.

У колонці на сайті ZMINA дослідник ультраправих рухів В’ячеслав Ліхачов зазначив, що колона праворадикалів, які апелюють до західних праворадикальних контекстів типу “White Lives Matter”, незрозумілих та неблизьких Україні, дискредитує інших учасників та учасниць маршу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter