У Києві до 10-ї річниці Революції гідності відбудеться виставка “Територія свободи: Майдан”

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Києві в Національному музеї Тараса Шевченка з 21 лютого до 24 березня експонуватиметься виставковий проєкт “Територія свободи: Майдан” до 10-ліття Революції гідності та 210-ї річниці від дня народження великого українського поета.

Про це повідомили на сайті Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності.

Фрагмент роботи з трилогії “Ікони Революції” авторства соціального художника #Sociopath. Джерело: фейсбук-сторінка події

“У 2014-му реальність сплавила воєдино 200-літній ювілей Тараса Шевченка і Революцію гідності. В лютому снайперська куля, спрямована на Майдан, розсікла модерну українську історію навпіл. А в березні «Борітеся – поборете!» прозвучало не як затерте плакатне гасло, а як об’єднавча сила, спрямована на те, щоб стати на захист усього найдорожчого”, – йдеться в анонсі.

На виставці будуть представлені роботи українських художників Петра Бевзи, Матвія Вайсберга, Олексія Белюсенка, Віктора Бистрякова, #Sociopath, Дмитра Доценка, Антона Логова, Максима Мазура, Андрія Підлісного, а також Тараса Шевченка.

Учасники виставки – представники різних поколінь – були або учасниками подій Революції гідності й безпосередніми свідками того, як стояв Майдан, або ж звернулись до них у своїй художній практиці. Там був і Тарас Шевченко – як автор декламованих на Майдані поезій і як інтерпретований у той чи інший спосіб образ натхненника спротиву імперським зазіханням Росії, наголосили організатори виставки. 

Проєкт складається з трьох частин: “ШЛЯХ – ОПІР”, “СПОСІБ – ЖЕРТОВНІСТЬ”, “МЕТА – СВОБОДА”, що пропонують аудиторії поміркувати про власну територію свободи.

Куратори виставки – кандидатка мистецтвознавства, заступниця директора Національного музею Тараса Шевченка Тетяна Чуйко та художник, викладач кафедри живопису і композиції НАОМА Дмитро Доценко.

Партнери – Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні – музей Революції гідності, БІМБА Production.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter