У Китаї соцмережа WeChat видалила десятки студентських акаунтів і груп, які писали про ЛГБТ

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Соціальна мережа WeChat китайського технологічного гіганта Tencent видалила десятки студентських акаунтів та груп, які висвітлювали тему ЛГБТ та гендерної рівності. Активісти вважають це проявом цензури. 

Про це повідомляє Reuters. 

Так, члени кількох ЛГБТ-груп повідомили агентству, що доступ до їхніх акаунтів заблокували пізно ввечері у вівторок, а згодом вони виявили, що весь їхній вміст видалено.

“Багато з нас постраждали одночасно. Нас цензурували без будь-якого попередження”, – сказав менеджер облікового запису однієї з таких груп, який забажав залишитися анонімним. 

Reuters намагалися отримати доступ до деяких акаунтів, однак натрапляли на повідомлення від WeChat про те, що групи “порушили норми щодо управління обліковими записами, які пропонують послуги публічної інформації в китайському інтернеті”. 

Інші облікові записи не відображалися в результатах пошуку. 

Представники студентської групи Фуданського університету заявили, що “не припинять діяльність попри закриття” їхньої сторінки та “навпаки, сподіваються скористатися цією можливістю для нового початку з фокусом на гендері та суспільстві”.  

ЛГБТ-спільнота у Китаї неодноразово опинялася на межі цензури, зазначає Reuters. Адміністрація кіберпростору країни нещодавно пообіцяла “очистити інтернет для захисту неповнолітніх та вжити заходів проти соціальних мереж, які мають поганий вплив”.

“Влада звужує простір для просування видимості ЛГБТ та громадянського суспільства загалом. Це черговий виток”, – зазначив Даріус Лонгаріно, старший науковий співробітник Китайського центру Єльської юридичної школи в Китаї, який займається питаннями прав ЛГБТ та гендерної рівності. 

Крім того, у травні лояльність університетських ЛГБТ-груп до уряду та Комуністичної партії обговорювали під час зустрічі між студентами та представниками Комуністичної молодіжної ліги – департаменту, відповідального за студентські справи, керованого Комуністичною партією Китаю.

У цій інформації Reuters спирається на дані від трьох джерел – вони запевняють, що їх запитували про те, чи є вони антипартійними чи антикитайськими і чи отримують фінансування з-за кордону.

“Ми пояснили, що наша робота з ЛГБТ-освітою проводилась лише в університетському містечку. Після цієї зустрічі в травні нас розпустили”, – анонімно прокоментував Reuters один зі студентів. 

У Китаї студентські ЛГБТ-групи традиційно не отримують підтримки адміністрації та керівництва університетів у своїй роботі з підвищення обізнаності про спільноту, хоча вони й не заборонені прямо. 

За даними опитування Програми розвитку ООН, проведеного у 2016 році, лише 5% ЛГБТ–людей у Китаї наважуються здійснити камінґ-аут у сім’ї та серед друзів. Лише 17% опитаних вважають, що їх повністю приймають на роботі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter