У Китаї стратили чоловіка, який підпалив колишню дружину в прямому ефірі

Дата: 15 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Китаї стратили чоловіка, який підпалив колишню дружину. 

Про це повідомляє BBC.

Засуджений. Фото: China Central Television

Вирок суду винесли дуже швидко. 

Засуджений Тан Лу у вересні минулого року прийшов до будинку 30-річної Ламу, облив її гасом та підпалив. Жінка отримала 90% опіків тіла та через декілька тижнів померла у лікарні.

За декілька місяців до смерті Ламу розлучилась з Таном, адже той бив її, відколи вони одружились 2009 року. Говорити про це з рідними жінка не хотіла, однак коли кривдник вивихнув їй плече та зламав щелепу, вона розповіла про насильство сестрі. Двічі загибла зверталась до поліції, однак там їй відмовлялись допомогти, називаючи побиття “сімейною справою”. 

Спочатку Ламу розлучилась з Таном, однак повернулась до нього, бо він погрожував вбити одного з їхніх синів, опіку над яким отримав. Згодом жінка отримала опіку над обома дітьми та розлучилась вдруге. 

З 2018 року Ламу знімала популярний відеоблог у китайському аналогу тіктоку. Під час смерті жінка вела прямий ефір, а тому інцидент привернув багато уваги людей, які вимагали покарання для кривдника та кращого захисту для жінок загалом. У китайських соцмережах понад 70 мільйонів людей використали хештег, згадуючи смерть Ламу.

Ламу вела популярний відеоблог у китайському аналогу тіктоку/ Фото: Douyin

Китай 2016 року криміналізував домашнє насильство, але воно залишається поширеним, особливо в сільській місцевості. За роки від ухвалення закону, за підрахунками правозахисників, від рук домашніх кривдників загинули щонайменше 920 жінок.

Влітку минулого року ЗМІ у країні повідомляли про щонайменше три резонансні випадки, коли чоловіки вбивали своїх дружин. У одному з них чоловік розчленував тіло, а в іншому – вбив дружину, коли та спала. 

На початку 2021-го жінка у Китаї була змушена стрибати з вікна, рятуючись від домашнього кривдника. Коли суд, якому вона надала відеодокази побиттів, відмовив їй у розлучені, то вона виклала записи у мережу. Тисячі людей стали на її захист, і суд змінив вирок. 

В Україні всього за рік кількість повідомлень про домашнє насильство зросла на 66%, а майже тисячу домашніх кривдників судили 2020-го. Цього року у Кривому Розі співмешканець облив під час сварки легкозаймистою речовиною та підпалив 20-річну дівчину, яка знаходилась на 17-му тижні вагітності. Невдовзі вона померла у лікарні. 

Також декілька років тому в Запоріжжі наречений облив бензином та підпалив 22-річну Анастасію Ковальову. На суді він розповідав, що в такий спосіб намагався налякати дівчину, “щоб укріпити стосунки”. Від опіків вона померла в лікарні.

Нагадаємо, що нещодавно Верховний Суд постановив, що звернення до поліції не підтверджують факту вчинення домашнього насильства.

Фотографія обкладинки: Douyin

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter