У Китаї прибирають з інтернету новину про перемогу режисерки Хлої Чжао на “Оскарі”

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Китаї почали видаляти із соцмереж та пошуковиків новини про перемогу режисерки Хлої Чжао та її фільму “Земля кочівників” на 93-й церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії (жінка народилася в Китаї, в шкільному віці переїхала до США). 

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела в місцевих ЗМІ.

Джерело: detector.media

Попри те що жінка стала першою в історії китаянкою – володаркою “Оскару” в номінації “Кращий режисер”, влада КНР заборонила місцевим медіа писати про успіх Чжао через її “минулі публічні висловлювання”. Зокрема, в Китаї її критикували за інтерв’ю журналу Filmmaker 2013 року, де вона сказала, що в цій країні “всюди брехня”.

“Перемога пані Чжао… викликала шквал вітальних повідомлень у китайських соціальних мережах, коли про це було оголошено в понеділок уранці (26 квітня 2021 року. – Ред.) за пекінським часом. До полудня майже всі повідомлення були стерті”, – йдеться в статті WSJ.

Пошукові запити про Чжао на найбільших китайських пошукових платформах Baidu і Sogou ведуть або на попередні новини про режисерку, або на матеріали про “Оскар”. Видаляються повідомлення про режисерку також у соцмережах Weibo, Wechat і Zhihu.

Про перемогу американки китайського  походження на “Оскарі” написало тільки місцеве англомовне державне видання Global Times. У статті режисерку закликали “стати зрілішою” та “уникати непорозумінь”.

Фільм “Земля кочівників” розповідає про життя американців, переважно середнього і літнього віку, які живуть та мандрують США автофургонами, перебиваючись тимчасовими підробітками. Для деяких це стало своєрідною філософією, тож вони не повертаються до звичного життя, навіть якщо мають таку можливість.

Раніше ZMINA повідомила про те, що кореспондент BBC в Пекіні Джон Садворт був вимушений покинути Китай і переїхати до Тайваню після тиску та погроз із боку місцевої влади через репортажі про поводження з уйгурами в провінції Сіньцзян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter