У Києві пройшов семінар для журналістів щодо висвітлення проблематики біженців та мігрантів

Дата: 16 Серпня 2013
A+ A- Підписатися

Українські ЗМІ часто порушують етичні принципи і вдаються до використання мови ворожнечі під час висвітлення проблем мігрантів, біженців та шукачів притулку. Зокрема, журналісти часто не беруть до уваги принципи безпеки та приватності, а повідомляючи про злочини, медіа часто вказують на етнічне походження у випадках, коли ця інформація не є неодмінною складовою частиною матеріалу.

Про це йшлося під час семінару «Понаїхали тут!»: професійні аспекти висвітлення проблем мігрантів, біженців та шукачів притулку у ЗМІ», який пройшов у Києві 10 серпня.

Співкоординатор Проекту «Без кордонів» Центру «Соціальна дія» Максим Буткевич у своєму виступі зупинився на різниці між поняттями «мігрант», «біженець» та «шукач притулку». Він також розповів, яких помилок припускаються українські ЗМІ, висвітлюючи цю проблематику і чим це обертається для біженців і мігрантів.

«Основний і найгірший ризик для будь-якого біженця – це бути примусово поверненим до країни, з якої людина тікала. Тобто, власне, бути виданим до людей, які переслідують. У разі, якщо журналіст необережно розкриє, наприклад, інформацію про ім’я чи місце перебування біженця – це може мати найсумніші наслідки для цієї людини», – розповів експерт.

Крім того, за словами експерта, висвітлюючи тематику біженців та мігрантів, важливо подавати проблеми не узагальнено, а через конкретні історії: це допомагає аудиторії медіа зрозуміти, які причини та обставини штовхають людей до того, аби тікати зі своєї країни, а також через які труднощі їм доводиться проходити на новій батьківщині.

Яна Салахова, експерт із питань протидії расизму та ксенофобії Міжнародної організації з міграції в Україні, розповіла про мову ворожнечі у мас-медіа: її причини, види, масштаб та наслідки.

Вона нагадала визначення цього поняття, дане Радою Європи, як «будь-які висловлювання, які поширюють, підбурюють, пропагують або виправдовують расову ненависть, ксенофобію, антисемітизм та інші форми ворожнечі на основі нетолерантності, що включає такі, які засновані на агресивному націоналізмі і етноцентризмі, дискримінації та ворожості щодо меншин, мігрантів і людей з емігрантським походженням».

Серед причин цього явища – природна схильність людини робити узагальнення; невірне розуміння концепції свободи слова (без відповідальності) та необізнаність зі стандартами висвітлення етнонаціональних та міграційних питань. Крім того, за спостереженням експерти, ЗМІ іноді вдаються до використання мови ворожнечі для збільшення рейтингу публікації.

Як зазначила Яна Салахова, використання мови ворожнечі призводить до зростання напруження у суспільстві і є передумовою насилля стосовно певних етнічних та релігійних груп та етнонаціональних конфліктів.

Під час семінару журналісти потренувалися знаходити і аналізувати мову ворожнечі у текстах українських ЗМІ.

Довідка: Організатори заходу – Центр інформації про права людини спільно з Центром Громадянських Свобод під егідою із Коаліцією з протидії дискримінації в Україні за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

Семінар пройшов у рамках проекту «Зміцнення організаційного потенціалу Коаліції з протидії дискримінації в Україні шляхом проведення інноваційних навчально-просвітницьких заходів» ГО «Центр Громадянських Свобод» за підтримки програми «Верховенство права» МФ «Відродження».

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter