У Криму за рік побільшало політв’язнів на кілька десятків – “Меморіал”

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисний центр “Меморіал” опублікував на своєму сайті оновлені списки політв’язнів у Росії. За даними центру, минулого року кількість кримських політв’язнів у сусідній Росії та на тимчасово окупованому півострові зросла щонайменше на 21 людину.

Про це йдеться на сторінці центру

Правозахисна організація звертає увагу, що кримчан позбавлено волі у зв’язку з реалізацією права на свободу віросповідання чи релігійною належністю в межах справи про причетність до забороненої в Росії, але легальної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”. Це Марлен АсановСервер Зекір’яевЕрнес Аметов (згодом суд виправдав його, і він вийшов на свободу), Тимур ІбрагімовСейран СалієвМемет БеляловСервер МустафаєвЕдем СмаїловРустем ЕмірусеїновЕскендер АбдулганієвАрсен АбхаїровАкрамжон АбдуллаєвАйдер ДжаппаровНематжон ІсроіловРиза ОмеровЕнвер ОмеровЕнвер СейтосмановРуслан МесутовЛенур ХаліловРуслан Нагаєв і Ельдар Кантеміров.

Усього в списку політв’язнів у Росії 362 імені, тоді як рік тому їх було 305. Правозахисники називають ці списки “свідомо неповними”. Правозахисники стверджують, що реальна кількість політв’язнів, “безсумнівно, істотно вища”.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter