У Криму триває флешмоб на підтримку мусульман, яких звинувачують у “справі Хізб ут-Тахрір”

Дата: 10 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Криму триває флешмоб на знак підтримки фігурантів білогірської “справи Хізб ут-Тахрір” Енвера Омерова, Ризи Омерова й Айдера Джеппарова. Більше тисячі людей надіслали свої світлини громадському об’єднанню “Кримська солідарність” аби підтримати кримських татар, які наразі перебувають за ґратами.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

Фото: facebook/Кримська солідарність

Родичі політв’язнів найбільше потребують підтримки в такі переломні моменти. Зовсім скоро Енверу Омерову, Ризі Омерову й Айдеру Джеппарову оголосять вирок. Щодня ми отримуємо десятки фотографій і відеозвернень. На сьогодні вже понад 1000 осіб із різних міст і селищ зв’язалися з нами. Вони щиро співпереживають і намагаються доступними їм способами висловити протест у зв’язку з репресіями кримських татар мусульман. Упевнений, що це тільки початок“, – розповів активіст Мустафа Сейдалієв.

Фото: facebook/Кримська солідарність

Нагадаємо, після ранкових обшуків 10 червня 2019 року в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах російські силовики затримали вісім громадян України: Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова, Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова.

ФСБ Росії заявили про слідчі заходи за ст. 205.5 (“організація або участь у діяльності терористичної організації”), що стосуються забороненої в Росії, Криму та легальній в Україні релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Як випливає з матеріалів справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій. У матеріалах справи є аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

Українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження через незаконні обшуки у Криму. Утім, адвокати кримських татар вказують на відсутність будь-яких доказів, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу Російської Федерації та захоплення влади.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів білогірської групи справи “Хізб ут-Тахрір” політичними в’язнями і вимагає їх негайного звільнення.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter