У Криму “суд” відмовився закрити кримінальну справу проти судацького активіста Умерова – адвокат

Дата: 05 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Судацький міський суд” відмовився закрити кримінальну справу проти кримськотатарського активіста і релігійного діяча Рідвана Умерова. Російські силовики звинувачують чоловіка в “неповідомленні про злочин”.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Марлена Халікова

Рідван Умеров

“Суддя” закрив засідання від вільних слухачів та журналістів. На ньому Халіков заявив низку клопотань, зокрема про припинення кримінальної справи, оскільки сплив термін давності притягнення до кримінальної відповідальності Умерова. Водночас захисник просив “суд” визнати неприпустимим доказом “явку з повинною”, яку затриманий написав “під диктовку співробітників ФСБ”.

Сторона захисту заявила також “суду” клопотання про припинення кримінальної справи через відсутність складу злочину. Утім, “суддя” не задовольнив жодне клопотання.

Наступне судове засідання запланували на 15 лютого.

Відомо, що у вересні 2020 року Умерова звинуватили в “неінформуванні” за ст. 205.6 Кримінального кодексу Росії. Як стверджує слідчий ФСБ Валерій Шерстюк, у 2015 році в соціальній мережі “Вконтакте” Умеров листувався з Уміджоном Дадажоновим, який, як заявляють у ФСБ, “брав участь у діяльності організації ІДІЛ.

Захист подав скаргу на дії ФСБ до “прокуратури”.

Нагадаємо, 31 серпня 2020 року російські силовики обшукали будинки кримських татар у Судаку, Совєтському і Нижньогірському районах. За даними активістів, російські силовики обшукали помешкання Енвера Топчі, Айдера Аблякімова, Рідвана Умерова та Айдера Кадирова.

Прокуратура Автономної Республіки Крим і поліція порушили кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримськотатарських активістів. У Представництві президента України в АРК засудили обшуки російських силовиків у будинках кримських татар.

У МЗС України висловили протест через нові обшуки й затримання в Криму, а також заявили, що від Росії чекають виконання резолюцій ООН і звільнення затриманих кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter