У Криму суд відхилив апеляції двох затриманих у липні кримських татар

Дата: 25 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

23 вересня незаконний “Верховний суд Криму” відхилив апеляційні скарги на постанову “Київського районного суду” стосовно затриманих у Сімферопольському і Бахчисарайському районах 7 липня кримськотатарських активістів Еміля Зіядінова й Ісмета Ібрагімова.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Засідання відбувалось у закритому режимі та без підсудних. Їх не було, оскільки вони знаходились у Кримській психіатричній лікарні в Сімферополі, де проходять примусову стаціонарну судово-психіатричну експертизу.

“Верховний суд вислухав мої доводи як апелянта. Державний обвинувач заперечував проти задоволення апеляційної скарги. Пішовши в дорадчу кімнату, суд ухвалив рішення про залишення чинною постанови Київського районного суду про продовження запобіжного заходу”, – розповів Іслям Веліляєв про засідання у справі Еміля Зіядінова.

Водночас адвокат Айдер Азаматов повідомив, що стосовно його підзахисного, Ісмета Ібрагімова, суд залишив без змін не все.

“Суд залишив без зміни постанову, за винятком трактування щодо терміну. Тобто до якого числа. У цій частині суд змінив постанову. В іншому все залишилося без змін, це було очікувано”, – прокоментував він.

Нагадаємо, 7 липня відбулись обшуки в помешканнях сімох кримських татар у Бахчисарайському та Сімферопольському районі. Водночас російські силовики не знайшли вдома у місті Алушта Ділявера Меметова. Чоловіка продовжують шукати й досі, а обшук у оселі провели без його пристуності.

У російській спецслужбі кажуть, що в помешканнях громадян України вилучили “значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”, засобів зв’язку, електронних носіїв інформації, які вони використовували, ведучи терористичну діяльність”. Свідки обшуків, своєю чергою, заявляють, що силовики під час слідчих дій підкидали невідому літературу.

МЗС України засудило обшуки в будинках кримських татар і закликало міжнародну спільноту “продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму”.
 
Головне управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (“Порушення недоторканності житла”).
 
Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter