У Криму “суд” подовжив на три місяці арешт кримськотатарському активісту Ансару Османову

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Так званий “Ленінський районний суд Севастополя” продовжив запобіжний захід кримськотатарському активісту Ансару Османову й лишив його в СІЗО ще на три місяці.

Про це повідомили у “Кримській солідарності”. 

Ансар Османов. Фото: “Кримська солідарність”

Османова разом з іншими кримськотатарськими активістами затримали 9 лютого цього року. Російські силовики прийшли до його дому у селі Танкове Бахчисарайського району близько четвертої ранку. Чоловік був активістом “Кримської солідарності” та регулярно приходив як слухач на засідання із політично мотивованих справ. 

Османову закидають участь у діяльності політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, яку в Росії заборонили у 2003 році, однак яка діє без обмежень на території України. 

Слідчий ФСБ клопотав про подовження арешту, бо Османов нібито може знищити докази, якщо опиниться на волі. Адвокати Османова ж заявляли, що немає жодних доказів, які б підтверджували цю позицію слідчого.

“Сторона захисту вважає, що утримання у слідчому ізоляторі Ансара Османова — тиск на нього, за його відмову обмовляти себе, інших своїх співвітчизників і саме за це він утримується сьогодні у слідчому ізоляторі. Сам Ансар Османов від самого початку вимагав у суду застосування до нього IV Женевської конвенції (Цього він вимагає, аби убезпечити себе від етапування з території Криму, а також, щоб його судив політично незалежний суд. – Ред.)”, – повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

Однак “суд” у Севастополі проігнорував доводи захисту. Адвокати планують оскаржити це рішення. 

Нагадаємо, що після окупації Криму у 2014 році російські силовики активно тиснуть на мусульман півострова, зокрема, приписуючи їм співпрацю з організацією “Хізб ут-Тахрір”.

Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter