У Криму “прокуратура” намагається скасувати рішення апеляційного суду щодо політв’язня Машаріпова – адвокат

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Незаконна “прокуратура Криму” подала касацію, щоб скасувати рішення апеляції в так званій категорії справ “українських диверсантів” щодо кримського татарина Юнуса Машаріпова. Російські силовики звинувачують чоловіка у виготовленні вибухівки.

Про це написав адвокат політв’язня Олексій Ладін на своїй фейсбук-сторінці

Юнус Машаріпов

Захист категорично наполягає на виправданні Юнуса Машаріпова, а також на тому, що цю справу сфальсифікувала ФСБ.

Черговий розгляд у суді касаційної інстанції кримінальної справи стосовно Машаріпова відбудеться 1 березня.

Нагадаємо, Машаріпова затримали й заарештували у вересні 2017 року. За його словами, співробітники ФСБ Росії били та катували його струмом, тому йому довелось обмовити себе. Він розповідав, що з 2014 року вів правозахисну діяльність, “повідомляючи організації про порушення прав дітей, пенсіонерів”.

Незаконний “Ялтинський міськсуд” засудив чоловіка до чотирьох років колонії та штрафу в 110 000 рублів і близько 41 тис. гривень за звинуваченням у виготовленні та зберіганні вибухових речовин. Касаційна інстанція незаконного “Верховного суду Криму” задовольнила скаргу Машаріпова.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Машаріпова політв’язнем.

Як відомо, станом на кінець 2020 року 15 людей продовжували перебувати в ув’язненні в справах “українських диверсантів та шпигунів”. Йдеться про Андрія ЗахтеяВолодимира ДудкуОлексія БессарабоваДмитра ШтибліковаГліба ШабліяГеннадія ЛімешкаЛеоніда ПархоменкаКостянтина ДавиденкаДениса КашукаДмитра ДолгополоваАнну СухоносовуЮнуса Машаріпова, Івана ЯцкінаКостянтина Ширінгу та Галину Довгополу.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter