У Криму політв’язня Сулейманова посадили в камеру з хворим на туберкульоз – адвокат

Дата: 10 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Фігурант другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Ескендер Сулейманов знаходився в одній камері з людиною, у якої виявили туберкульоз. Він подав заяву в медико-санітарну частину і йому зробили флюорографію, але він не може отримати результати медобстеження.

Про це Сулейманов розповів своєму адвокатові Рустема Кямілєву, передає громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

“Ми неодноразово зверталися до слідчого ізолятора до керівника слідчого ізолятора про те, щоб його перевірили знову. Тиждень тому була перевірка. Ескендеру зробили повторну флюорографію, однак про результати не говорять. Замовчування результатів створює підозри”, – розповів адвокат Кямілєв.

Крім того, адвокат повідомив про те, що камера, в якій перебуває кримчанин, дуже холодна, а надана в СІЗО ковдру обірвана так, що накритися нею не можна. Спроби родичів передати обігрівач наштовхнулись на відмову з боку персоналу місця несвободи.

Напередодні Кямілєв розповів, що Ескендер Сулейманов не встиг за встановлений судом строк ознайомитися з усіма матеріалами своєї кримінальної справи – він переглянув лише 38 томів з 57. Водночас захист не проінформували про наявність у цій справі 56 і 57 томів.

Нагадаємо, під час обшуків 10 червня 2019 року в помешканнях кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах російські силовики затримали восьмеро громадян України: Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова, Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова.

ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (“організація або участь у діяльності терористичної організації”) та стосуються релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, яка заборонена в Криму та Росії, але легальна на всіх території України.

Українські правоохоронці розслідують незаконні обшуків у Криму. МЗС України висловило протест у зв’язку з арештами в Криму, а також закликало посилити політичний, економічний і санкційний тиск на Росію.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter