У Криму окупанти викрали кримського татарина Мамбета Асан-Уста. Після звільнення він розповів про допит

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Кіровському районі тимчасово окупованого Криму неподалік селища Кіровське співробітники незаконної “ДПС” затримали 29-річного кримського татарина Мамбета Асан-Уста. До його затримання свідки помітили машину, яка віддалено супроводжувала його транспорт.

Про це заявило громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Мамбет Асан-Уста

Силовики “ДПС” затримали кримського татарина близько 20:30 18 травня. У поліції родичам повідомили, що він пішов зі співробітниками “ДПС”.

За словами Мамбета Асан-Уста, його автомобіль буксирували, оскільки машина була несправною. Розпочалася перевірка документів. Інспектор сказав, що потрібно проїхати до відділку, бо вони не змогли перевірити дані у базі.

“Ухвали із собою теж не було, сказав, що потрібно виписати постанову за страховку мінімальну. Каже: “Ця процедура недовга. Хвилин 20, і ти вільний, у принципі, будеш”, – розповів кримський татарин.

Чоловік пересів у автомобіль інспекторів, а його брати залишилися зі зламаною машиною. Після виписаної постанови силовик наказав піти з ним через задній вихід, оскільки “машина знаходиться там, і так буде ближче”. 

“Коли ми дійшли до воріт, він почав мені простягати руку, каже: “Все, удачі”. Я говорю: “Стривай. Ти ж сказав, що ти мене відвезеш на місце”. І бічним зором я бачив, поряд було багато припаркованих машин, а поблизу стояв маленький мікроавтобус. Він стояв у тіні й формою нагадував Volkswagen Т5. Біля нього спиною стояв чоловік у військовій формі. Мені здалося одразу щось підозріле, але схилявся до того, що, може, охорона, і взагалі, ліві люди. Біля машин було чоловіків чотири. Після моїх слів інспектору: “Ти обіцяв відвезти”, він сказав, що далі з ним не по дорозі. У цей момент різко під’їхала машина державної інспекції безпеки дорожнього транспорту, цей інспектор сів у машину та поїхав”, – розповів чоловік.

За словами чоловіка, варто було “інспектору”відійти, як на нього накинулися близько шести осіб в масках.

“Мене скрутили, закрили очі та рота, щоб я не кричав, почали заламувати руки й засовувати в машину… Були різні погрози… Коли мені відкрили рота, я запитував, на яких підставах затримуєте, ви мене з кимось плутаєте. Вони не хотіли слухати, у відповідь доносилися погрози. У момент скручування мене били. Таким чином вони хотіли мене вгамувати, тому що я особливо опору не чинив, але й не піддавався на їхні вказівки. Проте вони мене скрутили, заламали руки, надягли кайданки, а на голову накинули якусь тканину та обмотали скотчем”, – розповів Мамбет Асан-Уста.

За його словами, силовики вийняли всі речі з кишені, розблокували мобільний телефон і різко рушили. 

Як зрозумів кримський татарин, його привезли у якийсь відділок.

“Маска була, як і раніше, у мене на голові, руки були заломлені. Мене вели з двох боків повільними кроками. Збоку по цих коридорах долинали фрази людей, які там перебували. Це були погрози, мовляв, що ви його тягнете, ведіть його швидше, вбийте його та інше. Я оцінював це як моральний тиск”, – переповів потерпілий. 

У цей час мобільний телефон у чоловіка був відключений. Батьки Мамбета Асан-Уста розпочали пошуки. Дружина звернулася із заявою до незаконної поліції. Біля відділку так званого “МВС” у тимчасово окупованому Кіровському районі зібралися його друзі та родичі.

Силовики посадили його у приміщенні на стілець та почали вимагати зізнаватися в “інциденті в Чистенькому”, куди він їздив по роботі.

“Вони хотіли на мене повісити сьогоднішню диверсію на залізниці. На що я відповів, що жодного стосунку до цього не маю. Після цього вони зняли з мене маску, як і раніше, кайданки залишалися у мене на руках. Переді мною сиділи двоє чоловіків без масок. Один стояв, другий сидів за столом з паперами для запису. Третій чоловік у масці та рукавичках постійно погрожував, що нібито він буде мені розв’язувати язик, якщо я щось змовчу”, – розповів чоловік. 

Мамбет докладно розповів про перебування в Чистенькому та показав чек на квиток автобуса.

“Я сказав: Ви можете це все перевірити. Після чого вони запитували, яке в мене ставлення до України. На що відповів, що в Україну ніколи не їздив, кордон ніколи не перетинав і знайомих у мене немає та ні з ким я не підтримую зв’язок. Потім вони пропонували розпізнавати певних осіб, називали їхні імена. Запитували, хто такі, з погрозами. Хотіли посадити на поліграф. На що я їм відповів, що не сяду за поліграф, бо боюся. Я знаходжусь у невідомому для мене місці, переживаю за свою безпеку. Я хвилююся і свідчення поліграфа будуть неправдивими”, – переповів Мамбет Асан-Уста.

Згодом окупанти закрили чоловіка одного в кімнаті, де він, за його словами, знаходився близько години.

“Періодично заходили, дивилися, ставили ще кілька питань тієї самої тематики та йшли. Пізніше знову зайшов чоловік у рукавичках та у масці. Повернув моє майно, обмотав голову знову матерією, скотчем, на руки надів кайданки і сказав, щоб я дотримувався його вказівок. Мене вивели тією самою дорогою, посадили в машину, але вже в легкову. Через 15 хвилин їзди ми зупинилися, і він мені сказав: “Якщо хочеш вийти, ти повинен дотримуватися моїх вказівок. Я зараз зніму з тебе маску, ти одразу закриєш очі. Вийдеш із машини, дорахуєш до 150 без будь-яких рухів. Якщо спробуєш обернутися, ми повернемося”, – розповів він.

Чоловіка знайшли на автозаправці TES у Сімферополі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter