У Криму окупанти оштрафували активістку колишнього Українського культурного центру

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму росіяни оштрафували активістку колишнього Українського культурного центру (УКЦ) Галину Балабан.

Про це інформує Кримська правозахисна група з посиланням на ексактивістку УКЦ Олену Попову.

Галина Балабан

Російські силовики обшукали помешкання Галини Балабан у межах відкритої адміністративної справи за ст. 20.3 КпАП РФ (“публічна демонстрація символіки екстремістської організації”) нібито через допис у соцмережі 2018 року.

Одразу після обшуку Галину Балабан окупанти відвезли до незаконного “Київського райсуду Сімферополя”, де розглянули цей адмінпротокол.

Балабан оштрафували на 2 тисячі рублів та конфіскували телефон.

Нагадаємо, 2015 року створили Український культурний центр у тимчасово окупованому Криму, і він не був політичною організацією.

Активісти створили центр з метою збереження та популяризації на півострові української культури. Проте на учасників центру де-факто чинна в Криму російська влада постійно здійснювала тиск, зокрема забороняла проведення публічних заходів, викликала на допити та “співбесіди” до ФСБ та попереджала про неприпустимість екстремізму.

Один з активістів Українського культурного центру в Криму Леонід Кузьмін у 2017 році після погроз і тиску з боку силовиків змушений був покинути півострів.

У квітні 2018 року активістів Українського культурного центру в Криму Альону Попову та Ольгу Павленко викликав “на розмову” старший помічник незаконного “прокурора” Сімферополя Олексій Пучков. Співробітника “прокуратури” цікавила діяльність центру та випуск газети “Кримський терен”. Активістки скористалися правом не свідчити проти себе та своїх близьких.

У вересні 2018 року активістка культурного центру Ольга Павленко виїхала з Криму. За кілька днів до цього російська ФСБ провела обшук у її будинку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter