У Криму обрали запобіжний захід затриманим у справі про “теракт на ринку”

Дата: 12 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий Київський районний суд Сімферополя 12 червня обирав запобіжний захід затриманим ФСБ Росії в справі про “теракт на ринку”.

Про це інформує “Крим.Реалії” та провладне кримське інформаційне агентство Крыминформ.

Трьох громадян України помістили під варту на два місяці, четвертого – відправили під домашній арешт на той самий термін.

Раніше адвокат одного із затриманих Сергій Легостов підтвердив “Крим.Реалії”, що підозрюваним оберуть запобіжний захід у Сімферополі.

10 червня російська спецслужба ФСБ поширила повідомлення про запобігання терористичному акту на сімферопольському ринку. Відомство твердить, що затримані готувалися до підриву саморобного вибухового пристрою на одному з ринків Сімферополя та “пропагували в мережі інтернет ідеологію тероризму й екстремізму”

У поширеній заяві ФСБ також ідеться, що заарештовані громадяни підтримували зв’язок “з представниками радикальних українських формувань, які воюють на південному сході України”.

На опублікованому російськими ЗМІ відео затримання кримчан чутно, як співробітник ФСБ зачитує: “У соціальній мережі “ВКонтакте” поширює матеріали, що містять заклики до порушення територіальної цілісності“.

Експерти КПГ припускають, що, найімовірніше, у публікаціях кримчан були заклики повернути Крим Україні.

ФСБ стверджує, що були вилучені саморобні вибухові пристрої, зброя, боєприпаси та засоби зв’язку, що містять інформацію про підготовлювані злочини.

За даними правозахисників, російські силовики затримали також 20-річного мешканця Сімферополя Андрія Кулієвіча та кримського татарина Руслана Бекірова, якого раніше російські силовики схиляли до співпраці й надання свідчень проти іншого політв’язня.

До проведення спецоперації ФСБ коаліція правозахисних організацій оновила список політв’язнів. Усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують 94 людини.  71 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язнів уже отримали вироки в кримінальних справах.

Реакції української сторони на такі заяви не було.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter