У Криму незаконно вручають “застереження” активістам

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Напередодні дня кримськотатарського прапора, що відзначається 26 червня, окупаційна влада в Криму почала вручати “застереження” громадським активістам.

Про це інформує Кримська правозахисна група.

Повідомляється, що так звана “поліція” Криму вручила кримськотатарському активісту Заїру Смедляєву “застереження про неприпустимість порушення закону”.

У документі, який підписав  незаконний “заступник начальника поліції МВС РФ Червоногвардійського району”, йдеться, що на території Криму “планується проведення неузгодженого мітингу”.

“Учасникам акції забороняється приховувати своє обличчя, мати із собою зброю, не допускається порушення громадського порядку і ведення екстремістської діяльності”, – мовиться в “застереженні”.

“Поліція” нагадала про статті, за якими можуть притягти учасників акції: ст. 20.2 КпАП РФ (“порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу”), ст. 20.2.2 КпАП РФ (“організація або проведення публічного заходу без подання в установленому порядку повідомлення про проведення публічного заходу”), ст. 20.3 КпАП РФ (“пропаганда або публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки”), ст. 212 КК РФ (“масові заворушення”).

Також згадуються ст. 212.1 (“неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів”), ст. 222 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї”), ст. 280 (“публічні заклики до ведення екстремістської діяльності”) та ст. 280.1 КК РФ (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”).

За даними кримськотатарських активістів, такі “застереження” від “прокуратури” почали отримувати мешканці окупованого Криму в різних районах півострова.

Нагадаємо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
Як відомо, з початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
 
У своєму звіті про становище прав людини в Криму 2020 року Кримська правозахисна група констатувала, що на півострові відсутня свобода мирних зібрань. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter