У Криму на імама з Алушти склали нові два протоколи

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

В Алушті незаконний “прокурор” Сергій Бродський учергове викликав  імама мечеті “Юкъари джами” Юсуфа Аширова для складання двох протоколів.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Рустема Кямілєва.

Один з протоколів повторний – за “незаконну місіонерську діяльність” з ч. 4 ст. 5.26 КпАП Росії. “Прокурор” виписав другий протокол релігійній громаді за зберігання “немаркованої літератури” з офіційним повним найменуванням у мечеті “Юкъари джами” “за відсутності письмової згоди керівного органу зазначеного релігійного об’єднання” (частина 3 статті 5.26 КпАП).

“Під час перевірки з виходом на місце і Перевірку робили силовики ФСБ, Центру "Е", "прокуратури" та підконтрольний Москві кримський муфтіят. 30 березня 2021 року встановлено, що імам Аширов Юсуф Серверович з 20.03.2020 до 26.03.2021 щоп’ятниці та в мусульманські релігійні свята вів місіонерську діяльність, спрямовану на поширення інформації про віровчення, що сповідує ця релігійна організація, в мечеті “Юкъари джами”, яка є державним майном Республіки Крим, що перебуває на праві безоплатного користування Централізованої релігійної організації Духовне управління мусульман Республіки Крим і міста Севастополь за відсутності письмової згоди керівного органу цього релігійного об’єднання”, – йдеться в документі, копія якого є в розпорядженні “Кримської солідарності”.

Активісти об’єднання повідомляють, що після перевірки в імама вилучили для експертизи три книжки: “Ісламська етика бізнесу” Гульнари Нурулліни, “Сім’я. Іслам” і “Він. Вона” імама-хатиба Московської меморіальної мечеті Шаміля Аляутдінова. Всі три книги доступні читачам і перебувають у вільному продажу в спеціалізованих магазинах. Також активісти вказують, що вони не входять до списку забороненої літератури в РФ.

Адвокат Кямілєв вважає, що низка адміністративних і кримінальних справ щодо мусульманської громади Алушти пов’язана із загальним систематичним тиском на непідконтрольні Духовному управлінню мусульман Криму автономні релігійні громади. За його словами, держава в цьому разі виступає не медіатором, а працює у власних інтересах і інтересах підконтрольного їй духовного органу.

“Це цілеспрямовані дії для повної ліквідації громади, яка дратує владу і муфтіят своєю незалежною позицією і до того ж має великий авторитет у парафіян міста. Але серця завойовуються словом, а не силою і тим паче примусом через силові структури”, – упевнений захисник.

Справу Аширова планує розглянути незаконна “суддя” “Мирового суду Алушти” Світлана Власова, яка до цього призначала імаму штраф у розмірі 5 тисяч рублів за звинуваченням у “незаконній місіонерській діяльності”.

Як відомо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини із 16 лютого до 31 липня 2020 року зафіксувало 26 справ проти релігійних організацій або окремих осіб за правопорушення, пов’язані з прозелітизмом, зокрема щодо протестантів, мусульман, месіанських євреїв та кришнаїтів.

ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Росію також просять забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

Окрім цього, від Росії вимагають забезпечити свободу релігії та переконань у Криму будь-яких осіб та груп людей без дискримінації за будь-якою ознакою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter