У Кропивницькому відкрили Центр допомоги врятованим: місто стало домом для 26 тисяч переселенців

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Кропивницькому на Кіровоградщині відкрили Центр допомоги врятованим. 

Про це розповіли в уряді. 

Центр у Кропивницькому. Фото: dostyp.com.ua

Центр став уже 11-м в Україні, а в тестовому форматі він працював із квітня цього року. 

Подібні центри по всій країні підтримують людей, які виїхали із зони активних бойових дій та/або тимчасово не підконтрольних територій, утім працівники кажуть, що до них можуть звертатись усі охочі. Вони можуть отримати безоплатні консультації соціальних працівників, психологів та юристів. 

“В основному люди звертаються з втратою, з травмою, дуже багато кризових моментів, коли люди не можуть із собою справитися. Дуже багато запитів відносно проживання панічних атак, люди не розуміють, як справлятися, тож ми працюємо, практикуємо вправи саморегуляції”,каже психологиня центру в Кропивницькому Інна Канівець.

У складних випадках, наприклад, сексуального насильства, експерти центрів довгостроково надають потерпілим комплексну підтримку для подолання посттравматичного синдрому. 

“Громада міста Кропивницького з перших днів повномасштабної війни робила все можливе, щоб внутрішньо переміщені українці могли почуватися тут безпечно й отримувати необхідну підтримку. За цей час місто стало транзитним пунктом для понад 90 тисяч людей. Із них 26 тисяч знайшли тут тимчасовий прихисток. Центр допомоги врятованим, який ми відкрили сьогодні, стане головним ресурсом системної, кваліфікованої й комплексної допомоги”, – прогнозує голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

Перші центри допомоги врятованим в Україні почали відкривати ще торік. Нині по допомогу можна звернутись у Києві, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі, Чернівцях, Мукачеві, Полтаві, Херсоні (мобільний пункт), Харкові (мобільний пункт) та Львові.

За час роботи в цих центрах встигли надати майже 15 тисяч послуг, більшістю з яких скористалися ВПО. 

Нагадаємо, що за час роботи центру врятованих у Львові там зафіксували щонайменше 42 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter