У Кропивницькому СІЗО працівники погрожували заразити СНІДом, били та вимагали гроші у двох чоловіків

Дата: 06 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Працівники Кропивницького СІЗО знущалися з двох затриманих та били їх.

Про це розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

❗️❗️Сьогодні за моїм дорученням регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини…

Опубліковано Людмилою Денісовою Вівторок, 5 травня 2020 р.

Двоє чоловіків, які перебувають у СІЗО, поскаржилися до офісу Омбудсмана на знущання працівників установи. Представнику Уповноваженої, який приїхав до закладу з перевіркою, вони розповіли, що працівники систематично з них знущалися, били та шантажували. Водночас відбувалося це з першого дня їхнього перебування там. 

“Синці та сліди від ударів були настільки суттєвими, що, коли затриманих привозили до ізолятора тимчасового тримання, їх відмовлялися приймати та повертали назад до СІЗО, де громадян знову піддавали фізичному насиллю”, – розповідає Денісова. 

Крім того, за словами потерпілих, безпосередньо виконувач обов’язків начальника СІЗО погрожував, що заразить їх СНІДом та туберкульозом, демонструючи водночас шприц з білою рідиною. Робили це все, щоб отримати від чоловіків гроші.

Наразі працівники прокуратури Кіровоградської області вже зробили візит до установи, поспілкувались із затриманими та зібрали матеріали, які передадуть для подальшого розслідування до ДБР. 

“Це не перший випадок морального та фізичного знущання із затриманих у Кропивницькому СІЗО. Наголошую: ув’язнені особи повинні понести справедливе покарання, передбачене українським законодавством за скоєні злочини, але тільки після вироку суду. Проте ніхто не має права катувати та знущатися з них”, – повідомила Омбудсман та додала, що тримає справу на власному контролі. 

Нагадаємо, що за чотири місяці прокуратура встигла повідомити про підозру в катуваннях вісьмом правоохоронцям. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter