У Казахстані затримали автора сатиричного блогу в інстаграмі

Дата: 16 Травня 2021
A+ A- Підписатися

В Алматі було затримано автора сатиричного блогу в інстаграмі Qaznews24 – Темірлана Енсебека.

Про це повідомляє казахська служба “Радіо Свобода”, “Радіо Азаттик”.

Протест проти затримання Темірлана Енсебека

Обшук, вилучення цифрових носіїв і затримання Темірлана Енсебека відбулися 15 травня, повідомила журналістам його дружина. Тепер два телефони і ноутбук можуть стати “речовими доказами” у справі про “поширення завідомо неправдивої інформації”.             

Під такою інформацією слідчі органи мають на увазі публікації в пабліку Qaznews24 в інстаграмі, де розміщувалися сатиричні пости. Наприклад жарт про те, що Духовне управління мусульман Казахстану запропонувало “присвоїти Нурсултану Назарбаєву статус бога і закріпити це в Конституції“, або пост про те, що казахам, які навчаються за кордоном, заборонять розміщувати фото, відео і писати про високий рівень життя в інших країнах; чи про те, що для подорожей за межі країни, влада Казахстану збирається вводити виїзні візи. У профілі файлу вказувалося, що всі матеріали не мають відношення до реальності: “будь-який збіг з людьми і подіями – випадковість“.

До будівлі департаменту поліції, де 5 годин тривав допит блогера, прибули його соратники. Вони скандували: “Свободу Темірлану!” і “Сатира – не злочин”, до них вийшов співробітник поліції та попросив не галасувати. Один з активістів громадянського руху “Oyan, Qazaqstan” (“Прокидайся, Казахстане!”), до якого належить і Енсебек, розповів журналістам, що приблизно два тижні тому Темірлану писали, щоб він “зупинився, бо будуть наслідки”.

З департаменту поліції Темірлан Енсебек вийшов о 19 годині. Він повідомив, що проходить у кримінальній справі “свідком з правом на захист” (це буквально за крок від статусу підозрюваного) і що з нього взяли підписку про нерозголошення матеріалів слідства. За словами Енсебека, він сказав поліції, що визнає авторство сторінки в інстаграмі, яку сам закрив кілька днів тому – після ймовірних фішингових атак і віртуальних погроз. Але активіст не вважає себе “розповсюджувачем завідомо неправдивої інформації”.

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter