У Казахстані силовики жорстко розігнали благодійну акцію для сімей політв’язнів

Дата: 27 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У столиці Казахстану Нур-Султані силовики жорстко розігнали благодійну акцію на підтримку сімей політв’язнів та побили журналістку “Радіо Свобода”. 

Про це повідомляє “Настоящее время”. 

Благодійний ярмарок “Асар”

За підрахунками правозахисників, у Казахстані близько пів сотні людей зазнають тиску та кримінальних переслідувань за свої політичні погляди. 24 та 25 жовтня правозахисники, друзі, а також небайдужі люди зібрались у різних містах країни на акцію “Асар”, названу на честь давньої казахської традиції, коли люди безкорисливо допомагали нужденним. 

Акції пройшли мирно в більшості міст. Деякі люди продавали власноруч виготовлені вироби, а інші стояли з плакатами, на яких були написані імена політв’язнів та реквізити карток їхніх рідних. Однак у столиці країни Нур-Султані силовики приїхали на благодійний ярмарок на автозаку та почали затримувати тих, хто зібрався. Серед затриманих опинилась і журналістка “Радіо Свобода” Санія Тойкен. 

“Я знімала все на телефон. Раптом з натовпу поліцейських на мене вискочив чоловік, штовхнув мене і відібрав у мене телефон. Потім він поволік мене до автобуса. Після того як я назвалася, мене відпустили, але я звернулася в лікарню. Судово-медична експертиза зафіксувала в мене різні удари й травми”, – розповідає вона. 

Казахські правозахисники та колеги Тойкен уже засудили напад силовиків та покарання затриманим, деякі з яких проведуть від 10 до 15 діб під арештом. Санія Тойкен також має намір звернутися зі скаргою на дії силовиків до прокуратури. Раніше це зробили й інші активісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter