У Європарламенті закликають дозволити жінкам під час декретної відпустки голосувати

Дата: 17 Червня 2023
A+ A- Підписатися

За рік до виборів до Європейського парламенту чотири вагітні депутатки разом зі своїми союзниками організували кампанію, щоб гарантувати жінкам можливість брати участь у голосуваннях під час відпустки для догляду за дитиною.

Про це повідомляє видання “Politico”.

Лара Уолтерс. Фото: “Politico”

“На подвір’ї 2023 рік. Якщо ви змушені обирати між своїми голосами та своєю дитиною, це дуже поганий сигнал, особливо для молодих жінок”, – наголосила одна з вагітних депутаток Європарламенту Лара Уолтерс

На відміну від більшості парламентів членів ЄС, у Європарламенті депутатки не можуть голосувати, якщо беруть відпустку для догляду за новонародженими дітьми. Варіант дистанційного голосування не передбачений, і офіційної процедури, яка б це дозволяла, взагалі не існує.

Проте така опція як дистанційне голосування була тимчасово введена під час пандемії коронавірусу.

Водночас на період декретної відпустки євродепутати отримують повну заробітну плату й тимчасово отримують імунітет від будь-яких санкцій.

На думку депутаток, які ініціювали звернення, відсутністю права голосу під час відпустки для догляду за дитиною, депутатів Європарламенту фактично карають за те, що вони вирішили мати дітей.

Тринадцятеро депутатів Європейського парламенту передали президентці органу Роберті Метсолі петицію, у якій закликали до реформ, просили визнати відпустку по догляду за дитиною причиною для дистанційного голосування і надати можливість призначити депутата Європарламенту на заміну.

Метсола, за словами присутніх, підтримала ідею й пообіцяла розглянути, що можна зробити, однак її представник попередив, що це “юридично і технічно складне питання”.

Проти дистанційного голосування під час декретної відпустки виступає управління Європарламенту. Воно висловлює технічні зауваження – приміром, може бути складно гарантувати анонімність голосування певних депутатів, якщо майже всі голосують особисто. 

Нагадаємо, що у травні до Верховної Ради внесли законопроєкт №9271 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами”. Згідно з законопроєктом, жінки зможуть частково або повністю переносити відпустку, яка надається під час вагітності, на період після пологів. 

Фото обкладинки: Дебет-Кредит

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter