Верховний суд Ізраїлю дозволив сурогатне материнство для одностатевих пар та самотніх чоловіків

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Ізраїлю постановив визнати недійсними закони, що забороняють гомосексуальним парам і самотнім чоловікам користуватися послугами сурогатного материнства.

Про це повідомляє The Time of Israel.

Міністр охорони здоров’я Ізраїлю Ніцан Горовіц (посередині) та пара Етая Пінкаса й Іоава Арада. Фото: твіттер NitzanHorowitz

Позов до суду ще 2010 року подала пара Етая Пінкаса й Іоава Арада. Сурогатне материнство в Ізраїлі легалізували в 1996 році, однак скористатися такою можливістю могли лише гетеросексуальні пари та самотні жінки. Гомосексуалам та самотнім чоловікам доводилося їздити за кордон для цього. 

У лютому минулого року Верховний суд країни визнав неконституційним закон, що забороняє сурогатне материнство для цієї групи населення, бо він “непропорційно порушував право на рівність і право на батьківство”. Тоді парламенту дали час до початку березня, а згодом до вересня 2021 року, щоб усунути проблему. Однак цього не зробили через протидію консерваторів, а тому уряд країни звернувся до суду, щоб там ухвалили остаточне рішення. 

Заборона на сурогатне материнство для самотніх чоловіків та гомосексуалів перестане діяти в листопаді поточного року. Рішення суду підтримав міністр охорони здоров’я країни Ніцан Горовіц, який є першим відкритим геєм на цій посаді.

В Україні відсутній єдиний закон, який би комплексно регулював відносини щодо надання послуг сурогатного материнства. Стаття 123 Сімейного кодексу визначає, що батьками дитини, народженої від сурогатної матері, є зареєстроване у встановленому законом порядку подружжя. Окремі особи чи пари, які проживають у цивільному шлюбі, позбавлені цієї можливості.

Фотографія обкладинки: awiderbridge.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter