У Хмельницькому судять ексначальника СБУ, який віддав наказ стріляти по майданівцях

Дата: 27 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

До Хмельницького міськрайонного суду скерували обвинувальний акт щодо ексспівробітника спецпідрозділу “Альфа” Управління СБУ в області, який у лютому 2014 року віддав наказ стріляти по активістах місцевого Євромайдану. 

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань. 

Обережно! Відео містить кадри, що шокують

19 лютого 2014 року активісти Євромайдану в Хмельницькому пікетували будівлю СБУ. У відповідь на це тодішній начальник “Альфи” в області Віктор Крайтор віддав наказ своїм підлеглим застосувати вогнепальну зброю проти мітингувальників. 

“Так, я віддавав наказ на застосування зброї для проведення попереджувальних пострілів. Ну так у чому проблема? Підніміть статут Збройних сил України, накази Служби безпеки України і подивіться – там це чорним по білому написано”,казав силовик уже після трагічних подій. 

Співробітники СБУ відкрили вогонь по натовпу з ручного автомата Калашникова. Тоді внаслідок цього загинули активісти Людмила Шеремет та Дмитро Пагор, а ще четверо учасників Майдану дістали вогнепальні поранення різної тяжкості. 

Слідчі ДБР встановили, що, віддавши наказ на застосування зброї, Крайтор вийшов за межі наданих йому прав і повноважень. Дії силовика у відомстві кваліфікували за статтями про перевищення влади або службових повноважень з боку працівника правоохоронного органу, необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження та вбивство через необережність.

Нагадаємо, що цього року в Україні відзначають п’яті роковини трагічних подій на Майдані, коли силовики почали розстрілювати активістів. Нещодавно низка міжнародних та українських правозахисних організацій закликали Україну краще розслідувати розстріли активістів на Євромайдані. У своїх заявах вони говорили про “обмежений прогрес” у розгляді справ та назвали ситуацію, коли п’ять років суди розслідують злочини, скоєні під час Революції гідності, ганьбою українського судочинства.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter