У Грузії тисячі людей вимагають звільнити арештованого лідера опозиції

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У столиці Грузії Тбілісі тисячі людей вийшли на мітинг з вимогою звільнити лідера найбільшої опозиційної партії “Єдиний національний рух” Ніку Мелію. 

Про це повідомляє EuroNews.

Фото: “Грузія.Online”

23 лютого грузинська поліція провела спецоперацію та затримала в офісі партії її лідера Ніку Мелію. Чоловіка звинуватили в організації спроби штурму парламенту влітку 2019 року під час акції протесту. Її спричинила поведінка одного з депутатів Держдуми РФ, який під час візиту зайняв крісло спікера національного парламенту.

Тоді поліція розганяла акцію гумовими кулями та сльозогінним газом. Унаслідок цього 240 людей отримали поранення, а понад сотню затримали за звинуваченнями в протистоянні поліції та перешкоджанні громадському порядку.

Судове рішення про поміщення опозиціонера під варту ухвалили після його відмови носити електронний браслет і виплатити заставу. Наступного дня після суду у відставку з поста прем’єр-міністра Грузії подав Георгій Гахарія. Причиною такого кроку він назвав розбіжності з керівною командою щодо виконання рішення суду в справі Мелії.

Після арешту Мелії міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала переслідування опозиціонера політично вмотивованим. 

Демонстранти, які зібрались у Тбілісі 26 лютого, скандували “Свободу політв’язням”, “Хай живе Грузія”, “Ніка”. Правоохоронці посилили заходи безпеки в районі парламенту, під будівлею якого опозиціонери планують оголосити свій подальший план дій. Раніше вони заявляли, що акція має стати першою в серії безстрокових протестів. 

Фотографія обкладинки: BBC

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter