У Грузії поліція затримала мирних мітингувальників через протестні банери

Дата: 04 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Тбілісі 2 червня поліція розігнала мирних мітингувальників перед будівлею парламенту і затримала кількох із них, у тому числі представників неурядових організацій, через протестні банери, які вони тримали в руках.

Про це повідомляє грузинське видання Civil Georgia.

Протестувальники, що зібралися на підтримку Беки Григоріадісі біля будівлі парламенту Грузії. Фото: Гурам Мурадов/Civil.ge

Невелика група активістів вийшла до будівлі парламенту Грузії на знак підтримки Беки Григоріадісі, батька Лазаре Григоріадісі, який перебуває за ґратами.

Грузинська поліція затримала Лазаре Григоріадісі наприкінці березня поточного року, чоловіка звинувачують у використанні “коктейлів Молотова” під час акцій протесту 7–9 березня проти законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу” (законопроєкт про так званих “іноагентів”). Йому загрожує від 7 до 11 років позбавлення волі.

1 червня поточного року батька Лазаре, Беку Григоріадісі, затримали правоохоронці, коли чоловік намагався встановити намет біля будівлі парламенту на знак протесту, вимагаючи звільнення свого сина. МВС звинуватила Беку у непокорі вимогам співробітника правоохоронних органів.

Після цього 2 червня активісти вийшли на підтримку Беки Григоріадісі.

На відео, знятому очевидцями, видно, як поліцейські підходять до протестувальників, які тримають у руках аркуші паперу, відбирають у них ці аркуші та затримують кількох активістів. За словами очевидців, деякі з мітингувальників були затримані через те, що тримали в руках чисті аркуші паперу. Під час бійки кільком постраждалим знадобилася медична допомога.

Поліція перед будівлею парламенту Грузії. Фото: Гурам Мурадов/Civil.ge

На затримання громадянських активістів спільною заявою відреагували неурядові організації – “Міжнародна прозорість – Грузія” (TIG) та “Міжнародне суспільство за справедливі вибори та демократію” (ISFED). Вони вважають, що “дії МВС є грубим втручанням у свободу вираження та суперечить як Конституції Грузії, так і міжнародним стандартам“. У заяві вони наголосили, що поліція також “незаконно обмежила” право Беки Григоріадісі на встановлення намету.

Ми вважаємо тривожним тенденційний характер довільних та незаконних затримань учасників мирних протестів з боку МВС… Ми, організації громадянського суспільства, рішуче підтримуємо затриманих біля парламенту Грузії правозахисників, які сміливо борються проти контентних обмежень свободи вираження. Цієї ночі поліція абсолютно довільно, незаконно та різко агресивно затримала 7 учасників мирних зборів на території, що прилягає до парламенту”, — йдеться в окремій заяві понад 20 неурядових організацій.

За словами правозахисників, той факт, що грузинське суспільство стає очевидцем такої негативної тенденції, яка підриває фундаментальні засади демократії й, по суті, зводить нанівець основне право на свободу висловлення думок, викликає занепокоєння.

“При довільній практиці адміністративних арештів система намагається піддати учасників та організаторів мирних зборів поліцейському контролю, що спрямоване на ослаблення самоорганізації громадян, залякування громадськості, утиск активістів”, — наголошують вони. 

Нагадаємо, парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” (законопроєкт про так званих “іноагентів”) на тлі масових протестів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що тисячі людей вийшли на вулиці столиці Грузії після того, як парламент підтримав проєкт закону, що, на думку критиків, обмежує свободу преси та громадянські свободи та списаний з аналогічного російського закону про “іноагентів”.

Станом на 21.00 8 березня за Києвом між протестувальниками та поліцією почалися зіткнення. Поліціянти використовували водомети та сльозогінний газ. Демонстранти демонтували загородження та намагалися вдертися до парламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter