У Грузії опозиція вимагає відставки уряду та дострокових виборів

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На акції протесту у центрі грузинської столиці протестувальники почали висувати політичні вимоги. Разом з відставкою уряду вони вимагають проведення дострокових виборів.

Про це інформує телеканал Руставі 2

На трибуні з’явилися опозиційні політики, які звернулися до учасників мітингу і заявили, що необхідно змінити владу.

Частина опозиції заявляє, що не розійдеться і протести не припиняться доти, доки вони не переконаються, що шлях і курс до Європи є непорушним.

Як відомо, у Тбілісі третій день поспіль громадяни цієї країни виходять з акцією протесту після прискореного ухвалення у першому читанні законопроєкту про “іноагентів”. 

7 березня законопроєкт ухвалили у першому читанні 76 голосами “за” (проти виступили 13 депутатів). 

Організатори акції на проспекті Руставелі закликали громадян зібратися знову завтра об 11:00.

Керівна партія Грузії “Грузинська мрія” пообіцяла відкликати ухвалений у першому читанні законопроєкт про “іноземних агентів” з парламенту. На 10 березня в парламенті заплановане пленарне засідання. Відомо, що на порядку денному буде лише одне питання – так зване друге слухання проєкту про “іноземних агентів”.

Автори ідеї про “іноагентів” стверджують, що взяли за зразок аналогічний американський закон (відомий як FARA). Як повідомляє BBC News Україна, такої ж риторики колись дотримувалася влада Росії, але в результаті російський закон до 2023 року став інструментом репресій, які застосовують проти опозиціонерів та незалежних журналістів.

Документ передбачав, що у Грузії створять реєстр “агентів іноземного впливу”. Під критерій “агентів” мали потрапити НКО та ЗМІ, у яких закордонне фінансування становить понад 20% річного доходу. Передбачалося, що такі організації подаватимуть щорічну декларацію.

Для тих, хто спробує ухилитися від реєстрації як “агент” або не подасть звіт, запропонували штраф у розмірі 25 тисяч ларі — близько 9,5 тисячі доларів. Чиновникам, відповідальним за виявлення “іноагентів”, надали б право доступу до персональних даних кандидатів на потрапляння до списку.

“Ухвалення цього закону значно підвищить якість поінформованості суспільства, що допоможе людям в ухваленні правильного рішення”, – так необхідність нового закону обґрунтовував Гурам Мачарашвілі, член руху “Сила народу”.

У Міністерстві внутрішніх справ Грузії заявили, що випустили з-під варти усіх протестувальників, яких затримали під парламентом 7-го і 8 березня за адміністративними статтями. Є іще затримані не за цими статтями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter