У Греції за Протасевичем стежили російські або білоруські спецагенти – медіа

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Перед затриманням білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича в Мінську за ним декілька днів вели стеження спецагенти з російськими паспортами.

Про це повідомляє VICE World News.

Протасевич у 2012 році. Фото: businessinsider.com

За даними грецької національної розвідувальної служби (EYP), щонайменше троє невідомих стежили за Протасевичем в Афінах з моменту його прибуття напередодні конференції 9 травня, де збиралися, зокрема, білоруські дисиденти.

“Ми вважаємо, що ці люди діяли від імені Білорусі й допомогли визначити Протасевича на борту літака, коли він пролітав над Білоруссю”, – заявив журналістам співробітник Міністерства внутрішніх справ Греції, який попросив не вказувати його імені. 

16 травня, коли конференція закінчилася, журналіст вирушив на Крит у відпустку на кілька днів зі своєю подругою. Грецькі правоохоронці вважають, що і там обоє перебували під спостереженням.

“Ми зрозуміли, що режим Мінська діє в радянському стилі 70-х та 80-х років. Тобто за процедурами холодної війни, які неприйнятні у 2021 році”, – заявив заступник міністра закордонних справ Греції Мілітадіс Варвіціотіс.

Одразу після затримання Протасевича його колеги, з якими він спілкувався перед вильотом з Афін до Вільнюса, розповідали, що журналіст казав їм про ймовірне стеження в аеропорту. 

Нагадаємо, що 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, екс головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter